Nieuws Actueel

Driemaal ladderzat is exit

Rik Nizet 20 oktober 2014

Personeel dat drie keer dronken op werk is verschenen, zou ontslagen moeten worden. Dat bepleit de topman van de Belgische werkgeversorganisatie Unizo, Karel Van Eetvelt. Uit maandag gepubliceerd onderzoek van Unizo blijkt dat een op de drie werkgevers in de afgelopen 5 jaar geconfronteerd is geweest met alcoholmisbruik op de werkvloer.

Unizo pleit voor de invoering van een puntensysteem, dat lijkt op het rijbewijs met punten. ,,Iemand die drie keer tegen de lamp loopt, moet om dwingende reden ontslagen kunnen worden'', aldus Van Eetvelt. In België is het nu verboden om een alcohol- of drugstest af te nemen bij het vermoeden dat een werknemer onder invloed is. Unizo wil aanpassing van de wet, zodat controles wel worden toegestaan.

Volgens Unizo brengt alcoholmisbruik op de werkvloer de veiligheid van de werknemer, collega's en klanten in gevaar en schaadt het de reputatie van het bedrijf.

VNO-NCWDe Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet de invoering van een dergelijk puntensysteem in ons land niet zitten. "Je gaat dan een administratief gevaarte oprichten waar niemand op zit te wachten. Wij horen hier geen dusdanige klachten dat ons stelsel niet zou deugen'', aldus een woordvoerster. Als een werkgever drie keer schriftelijk heeft gewaarschuwd en de werknemer vertoont geen verbetering, zal er volgens haar geen rechter zijn die een ontslagverzoek afwijst.