Nieuws Actueel

Drijvende kaarsfabriek op meer

Rik Nizet 28 maart 2014

Wat begon als een hobby op zolder groeit uit tot een enorme social enterprise. BsaB bouwt in Bangkok een volledig zelfvoorzienende fabriek voor geurkaarsen. Het complex gebruikt eigen stroom, eigen water en de medewerkers eten vis uit het eigen meer. Rellen en het regenseizoen maken het spannend of de fabriek op tijd klaar is.

"De eigenaar van de fabriek, Nicolas, begon als hobby met het maken van geurkaarsen. Gewoon thuis in de woonkamer. Binnen de kortste keren stonden alle verdiepingen vol met vaten olie en sojawas", vertelt Ruud Metten van BsaB. "Inmiddels heeft hij de huizen eromheen gekocht en werken er 60 mensen fulltime om kaarsen te maken. Het is nu allang geen hobby meer, we gaan een drijvende fabriek bouwen in een zelf gegraven meer in de buurt."

Utopia"Dat wordt echt een soort utopia, een droom die uitkomt. De kaarsenfabriek wordt zelfvoorzienend en 100% carbon free. Op dit moment graven we een zoetwatermeer, daarin komen 3 gebouwen op palen. Een voor het magazijn, een voor het hoofdkantoor en een derde voor de fabriek zelf. In het water om die eilandjes heen liggen zonnecellen en windturbines als een soort waterlelies."

"Ik ben verantwoordelijk voor de interne routing. Dus hoe de logistieke stromen binnen de fabriek met elkaar in verband staan: van de aanvoer van grondstoffen als bamboe, was en oliën tot het eindproduct. Een interessante klus, zeker omdat we geen uitstoot willen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen vrachtwagens op het terrein mogen."

Techniek"Het is belangrijk dat medewerkers die weinig opleiding hebben met de systemen kunnen werken. We willen het ze zo leuk en makkelijk mogelijk maken, en daar passen we de techniek dan op aan."

"Alles moet open en zichtbaar zijn, zowel naar binnen als naar buiten toe. Daarom gebruiken we veel glas. De mensen die er werken moeten het gevoel hebben dat ze buiten zijn; ze kijken uit over bananenbomen en de vissen in het meer. Die vissen zijn trouwens bedoeld voor consumptie; alles wat er wordt gegeten komt van het eigen terrein."Regen"In september is de fabriek klaar. Als alles goed gaat tenminste. De timing luistert nauw, want het regenseizoen komt eraan. Voor die tijd moet de fundering staan, anders droogt het beton niet goed. Dat zou heel vervelend zijn, want dan wordt het meteen een heel jaar later."Demonstraties"De politieke situatie zou ook nog roet in het eten kunnen gooien. Er is veel corruptie en sinds november wordt er weer gedemonstreerd. Dat wordt daar snel extreem, met het barricaderen van overheidsgebouwen, granaten en rellen. De afgelopen twee maanden zijn er weer doden gevallen." Belegering"Omdat hele winkelcentra worden belegerd hebben onze winkels in Bangkok, inmiddels zo’n 25, veel minder afzet. Klanten kunnen er niet meer komen en de fabriek kan ook geen spullen meer aanleveren. Als zo’n winkel minder verkoopt, vindt de bank het risico te groot worden en leent dus minder geld uit. En dat geld is nu juist nodig om de fabriek te bouwen."Winkels"Gelukkig blijven we in de rest van de wereld groeien. We zitten bijvoorbeeld al in Korea, Australië, Dubai, Canada, Finland, Engeland en Letland. In Nederland hebben we een winkel in Utrecht, en straks openen we een nieuwe in Amsterdam. We verkopen ook online, maar hebben fysieke winkels wel nodig. Mensen willen je geuren toch kunnen ruiken, dat lukt via een webshop niet."