Nieuws Actueel

Drone uit Twente is grote hit in Amerika

Van onze redactie 24 augustus 2015

TRN Dlabs screenshot

De pas 27-jarige ondernemer Gerard Nieuwenhuis is de grote man achter de Twentse drones. Hij kwam op het idee door zijn onlineshop die hij als student Bedrijfskunde runde. ,,Op de iPhone-kabels, hoesjes en bluetooth speakers die ik verkocht zitten relatief kleine winstmarges. Die liggen bij drones beduidend hoger." Hij haalde zijn vriend Albert van der Maat erbij, expert op het gebied van vormgeving en fotografie. Samen richtten ze het bedrijf TRNDlabs op en ontwikkelden ze de eerste drone in de oranje huisstijl.

DroneHet resultaat is de 99 dollar kostende SKEYE Mini Drone: een helikoptertje met liefst vier wieken die zo'n 9 minuten luchtwaardig blijft en een camera van 2 megapixels aan boord heeft. Niet veel, maar de drone kost dan ook slechts 99 dollar. Het kleinere broertje de SKEYE Nano Drone is de helft goedkoper maar bezit geen camera.

GoProEen gat in de markt noemt Nieuwenhuis het. Ondanks de snel groeiende populariteit van drones zijn er slechts enkele concurrenten. ,,Hun drones kosten óf honderden euro's en zijn gemaakt voor professionele fotografen, óf je vindt ze alleen in modelbouwwinkels."

Nieuwenhuis, die naast bedrijfskunde ook elektrotechniek studeerde, mikt op een totaal ander publiek: wereldburgers met een middeninkomen die in gadgets en technologie geïnteresseerd zijn. Het is dezelfde doelgroep waar GoPro zo succesvol op mikt met zijn actioncamera's. ,,Het aanschaffen van een drone moet een impulskoop zijn, vandaar dat de onze niet te duur kan zijn. Die mag maximaal 200 dollar kosten."

RijssenSinds enkele maanden zijn Nieuwenhuis en Van der Maat dus neergestreken in Rijssen. Niet de meest hippe plek, maar ach: wie alles online doet hoeft niet midden in New York, Londen of Amsterdam te zitten.

ZeecontainersHet afgelopen jaar blijkt een groot succes: TRNDlabs' nano drone is meer dan 30.000 keer verkocht. De kopers zitten over de hele wereld, zeker in de VS gaat het goed. ,,Maar de bestellingen komen ook veel uit Azië, Japan, Groot-Brittannië en Australië."

Urban OutfittersDe grootste slag sloeg TRNDlabs recent. De Amerikaanse winkelketen Urban Outfitters legt de Nederlandse drones in maar liefst 200 filialen door de hele VS. Nieuwenhuis: ,,Ze hebben ons zelf benaderd en vroegen ons een aantal proefsamples te sturen. Nu hebben ze een paar zeecontainers vol exemplaren besteld. Nieuwenhuis bedient zijn kopers via distributiecentra in de VS, het Chinese Shenzhen en Enschede. De drones kunnen besteld worden via de eigen webshop, maar zijn ook verkrijgbaar bij allerlei trendy winkels en webstores. Een nieuwe prestigieuze klant lonkt: de Franse Galerie Lafayette. ,,Ze zagen ons merk en willen met ons praten."

SmartphoneHet toont TRNDlabs' grote mogelijkheden aan. Actieve acquisitie van klanten blijkt niet nodig; de klanten komen voorlopig zélf naar TRNDlabs toe. Dat komt mooi uit, want veel geld voor marketing is er niet. Door hun drones naar allerlei tech- en gadgetsites te sturen en die te laten recenseren, genereert de Twentse startup toch ruim voldoende publiciteit.

Grote droneInmiddels wordt hard gewerkt aan een grotere drone van 150 dollar. ,,Die krijgt een 5 megapixel camera, dan kun je al bijna grote foto's printen." Bedoeling is dat de drone met kerst in de schappen ligt. ,,Dat is de tijd waar je met afstand het meest verkoopt."

Bedoeling is dat de drones steeds beter worden. Een wifiverbinding met de smartphone is één van de volgende wensen. ,,Maar het moet niet te duur worden. We willen in de categorie impulsaankopen blijven."

GroeiDe Tukker voorziet forse groei in de nabije toekomst. Afgelopen jaar verdrievoudigde de omzet, dit jaar verdubbelde die. ,,We groeien zo hard, het is moeilijk bij te houden."

BetaalbaarNaast drones blijft TRNDlabs overigens ook andere producten verkopen. Zo toont Nieuwenhuis een trendy muts met bluetooth headphones. ,,Die hopen we deze winter in de winkel te hebben."

Het uiteindelijke doel: ,,Dat wanneer ik over enkele jaren in Australië een hippe winkel inloop onze drones daar te koop zijn."

Foto: www.trndlabs.com