Nieuws Actueel

Dronebezorging komt dichterbij

Rik Nizet 27 augustus 2015

Dronebezorging pakket groot

Pakketbezorging door middel van drones wordt gezien als de toekomst. 80 procent van de Nederlanders gelooft in deze technologische ontwikkeling, en de meerderheid denkt zelfs dat er binnen 5 jaar onbemande bezorgdrones door de lucht vliegen. Of dronebezorging daadwerkelijk op korte termijn haalbaar is, hangt samen met de ontwikkeling van de regelgeving en diverse voor- en nadelen.

Nederlanders zijn positief gestemd over dronebezorging, dit blijkt uit onderzoek van Drones.nl, de grootste Nederlandse online drone community. Aan de hand van de vraag 'Geloof jij in dronebezorging?' antwoordde 80 procent van de meer dan 1.000 ondervraagden een volmondig 'Ja'. 57 procent van deze groep ziet dronebezorging zelfs al binnen 5 jaar gebeuren. Volgens 37 procent duurt dit nog wat langer, namelijk tussen 5 en 10 jaar. De overige 6 procent gelooft wel in het principe, maar niet eerder dan binnen 11 en 20 jaar van nu.

BezorgdronesGrote bedrijven zijn al geruime tijd druk in de weer om de bezorgdrones de lucht in te krijgen. Internetwarenhuis Amazon claimt al helemaal klaar te zijn om pakketten via drones te bezorgen. Ook DHL staat in de startblokken om drones als vliegende postbode op grote schaal in te zetten. Voor alle betrokken partijen is de regelgeving momenteel nog een doorn in het oog, omdat dit de ontwikkeling op het gebied van dronebezorging tegenhoudt.

SnelheidDrones inzetten ten behoeve van pakketbezorging levert veel voordelen op. Het belangrijkste voordeel is de snelheid, maar volgens kenners is transport via drones ook een stuk goedkoper dan via de weg. Aangezien drones geen uitlaatgassen uitstoten is vervoer via drones ook beter voor het milieu. Eilanden of afgelegen gebieden kunnen daarnaast sneller en gemakkelijker voorzien worden van bijvoorbeeld medicijnen.

HordesDe overgrote meerderheid van de Nederlanders gelooft in dronebezorging, maar voor de eerste pakketten met een drone bij de mensen thuis worden afgeleverd zijn er nog een aantal hordes te overwinnen. Een pakket wat door de lucht - zonder direct toezicht - vervoerd wordt, kan een makkelijk doelwit zijn voor kwaadwillenden. Daarnaast zijn goede weersomstandigheden belangrijk voor veilig vervoer met een drone. Dit gegeven beperkt op dit moment de volledige inzetbaarheid van bezorgdrones. Tenslotte is de ontwikkeling van de regelgeving van cruciaal belang voor de toekomst van dronebezorging.