Nieuws Actueel

Dronexpert ontwikkelt app om jonge reeën te redden van gruweldood

Van onze redactie 20 mei 2015

Dronexpert Frank Spijkerman Roger Borre Wouter Borre Frans Nikkels

Jaarlijks komen er in het maaiseizoen honderden jonge reeën om. Uit angst voor het lawaai van grote maaimachines blijven de dieren laag in het gras liggen om vervolgens te worden vermalen door de scherpe messen. Dat is niet alleen noodlottig voor de dieren, maar ook vervelend voor de boeren omdat hun maaisel wordt verontreinigd. Boeren proberen het wel te voorkomen, maar in het drukke maaiseizoen is het voor hen ondoenlijk elke vierkante meter vooraf af te lopen.

Snel vindbaar

Drones met een camera eronder zijn niet nieuw, zelfs niet met een warmtecamera. Wel nieuw is de app die ontwikkelaar Roger Borre maakte. „Vanaf de grond kun je de camera traploos op een bepaalde temperatuur instellen. Alles met een hogere temperatuur dan ingesteld, krijgt een kleurtje. Daardoor kun je snel de gekleurd oplichtende dieren vinden in de verder grijs afgebeelde omgeving.”

Smartphone

Het systeem is inmiddels marktrijp. De drone met camera en toebehoren wordt kant en klaar geleverd in een koffer. Afhankelijk van de kwaliteit van de camera, kost het setje tussen de zes- en tienduizend euro. Daarvan is de camera verreweg het duurst. Dat het feilloos werkt, laat een demonstratie zien in de wei achter het kantoor van Borre. Terwijl de quadcopter tientallen meters hoog rondsnort, zijn beneden op de smartphone live de beelden te zien, als warmtebeeld, maar met een druk op de knop ook als gewoon beeld.

Brandweer

Dit knap gemaakte machientje kan niet alleen dieren redden, maar ook mensen. Roger: „Het is een ideaal hulpmiddel voor brandweerkorpsen en andere hulpdiensten. Brandweerlieden kunnen precies zien waar de meeste energie vrijkomt, en daar hun straal op richten. Maar je kunt ook dwars door de rook heen eventuele personen herkennen.” De drones hoeven daarvoor niet eens te vliegen, want met een extra handgreep kunnen ze ook los uit de hand worden gebruikt. Een viertal Duitse brandweerkorpsen is inmiddels overtuigd van inzetbaarheid van de drone, en heeft er een aangeschaft.

Foto: Natuurbeheerder Frank Spijkerman, Roger Borre en Wouter Borre met de drone. Op de inzet is een ree in het gras te zien. (Frans Nikkels)