Nieuws Actueel

Droomdeal met de sjeiks van Qatar

Bram de Vrind 17 december 2014

Woestijnzandpaardensjeikgroot

De Utrechtse ondernemer Ben Agterberg heeft de deal van zijn leven gesloten. Hij heeft 300 containers met zand verkocht aan de steenrijke woestijnstaat Qatar. "Dit is een droomdeal, ik ben er heel erg trots op", zegt hij aan de telefoon met het geluid van ronkende graafmachines op de achtergrond. "We moeten elke dag 20 containers vullen. Zaterdag vertrekt het schip naar Qatar."

Niet dat het zand daar zomaar in de woestijn wordt gekiept: het gaat om een speciaal mengsel dat wordt gebruikt in de professionele paardensport. In Qatar gaan ze er bodems mee aanleggen waarop wedstrijden worden gereden. Agterbergs bedrijf De Grondslag verzorgt het onderhoud.

Hoe is de deal tot stand gekomen?"Ik ben al jaren actief in het Midden-Oosten, we hebben daar een paar mooie projecten gehad. Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje vanuit Qatar. Ze nodigden me uit om te komen kijken naar hun paardensportbodems. Die bleken flink verouderd. Ik ben toen heel eerlijk geweest. Ik zei: 'ik wil jullie graag helpen, maar dan moeten de bodems worden vervangen. Ik heb een product dat veel beter is dan wat er ligt.' Een week later stonden ze hier met vier man op de stoep en nu hebben we een deal om 6000 kuub zand naar Qatar te brengen."

Je zou zeggen dat er genoeg zand ligt daar in de woestijn. Waarom moet dat helemaal uit Nederland komen?"Mijn product is een mix van een hoge kwaliteit zand, geotextiel en fibers. Die mix zorgt ervoor dat de laatste ruiter die in actie komt over dezelfde kwaliteit zand beschikt als de eerste ruiter. Je hoeft bijna niet bij te sproeien. Dat type zand hebben ze niet in Qatar, helaas voor hen."

Zijn de Qatari harde onderhandelaars?"Ik zal eerlijk bekennen: ik was heel zenuwachtig. Ik keek best wel tegen ze op, het is een imposant land. Maar we hadden een goede klik, het vertrouwen was er. Het was niet lastiger dan het sluiten van een overeenkomst in Europa. We hebben er een faire deal uitgesleept."

Is dit een droomdeal voor jou als ondernemer?"Dit is zeker een droomdeal, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben er heel erg trots op."

Vier jij straks met goed gevulde zakken kerstvakantie op de Caraïben?"Nee, zondag ga ik alweer naar Qatar. Ik heb een hele nette deal gemaakt met die mensen en ben nu heel druk met het werk. Ik heb er nog geen moment over nagedacht wat ik erna ga doen."