Nieuws Actueel

Droomredding voor Euro Disney

Lotte Grimberg 6 oktober 2014

Het geplaagde Euro Disney, de beursgenoteerde onderneming van Disneyland Parijs, is een financieel reddingsplan ter waarde van 1 miljard euro overeengekomen met dank aan grootaandeelhouder Walt Disney. Dat maakte het concern maandag bekend. Het plan behelst onder meer verkoop van aandelen en een herstructurering van de schulden.

ThemaparkHet gaat al tijden niet goed met Euro Disney, dat voor 40 procent in handen is van moederbedrijf Walt Disney. Het concern verloor vorig jaar een aanzienlijk aantal bezoekers en ook in het lopende boekjaar weten weer minder mensen de weg naar het pretpark te vinden. Dit weekend vond crisisberaad plaats over de financiële positie van het Parijse themapark.

Walt DisneyOm de schulden het hoofd te bieden, gaat het concern voor 420 miljoen euro aan aandelen uitgeven. Daarnaast wordt een schuld aan Walt Disney van 600 miljoen euro omgezet in aandelen. Het plan moet de kaspositie van Euro Disney met circa 250 miljoen euro versterken. Ook worden de voorwaarden voor andere leningen die Walt Disney aan Euro Disney heeft verstrekt, versoepeld.

Het is niet voor het eerst dat moederbedrijf Walt Disney ingrijpt bij Euro Disney. In september 2012 schoot het nog te hulp met een lening van 1,3 miljard euro. Het pretpark kampt al sinds de opening in 1992 met een hoge schuldenlast.