Nieuws Actueel

Droomstart voor ijscoboer

Rik Nizet 19 juli 2014

Het hoogseizoen is nog maar net begonnen of het jaar kan al bijna niet meer stuk voor ijsverkopers. Zowel supermarkten als erkende ijssalons profiteren van het mooie weer dat zich al vanaf maart bij vlagen laat zien. De ijsbranche rekent dit weekend op een aanzienlijke omzetstijging vanwege de hoge temperaturen.

Theo Clevers, voorzitter van de vereniging van SVH Meesterijsbereiders en eigenaar van Clevers ijssalons in Limburg en Brabant, spreekt van een 'droomstart'. ,,We kenden in tegenstelling tot vorig jaar een goed voorseizoen en het zomerweer zet gewoon door'', zegt Clevers, waarmee hij tegelijk verwijst naar de mogelijke hittegolf in de komende week. Zijn vier filialen hebben in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar al zo’n 8 procent meer omzet geboekt.

MaartMet de opening van het seizoen in maart behaalde hij meteen zijn beste dag van dit jaar. "Die dag kunnen we hopelijk dit weekend overtreffen. Zeker nu ook de vakanties zijn aangebroken", aldus Clevers, die stiekem hoopt dat dit wel eens zijn beste zomer ooit kan worden. "Dan moet alleen de maand augustus niet in het water vallen. De hele branche is in ieder geval al dik tevreden.’’

FabrieksijsjesOok de fabrieksijsjes vinden gretig aftrek. Levensmiddelenconcern Unilever, bekend van ijsmerken als Ola en Hertog, ziet met dit warme weer de ijsverkopen aantrekken. Dat geldt voornamelijk voor de waterijsjes, zo stelt het bedrijf. Cijfers wil Unilever niet openbaar maken.

PiekSupermarktdeskundige Joop Holla van onderzoeksbureau GfK verwacht dat de ijsverkopen van de Nederlandse supers komende week bij een hittegolf zeker tweemaal zo hoog uitpakken als normaal in de zomer "Het wordt hoe dan ook een piek en het is voor supermarkten te hopen dat ze genoeg ijsjes hebben ingeslagen", aldus Holla. Afgelopen week werden ook al aanzienlijk meer ijsjes verkocht dan gemiddeld, stelt een woordvoerder van supermarktketen Jumbo.