Nieuws Actueel

Drugs en hoeren redden economie

Bram de Vrind 23 mei 2014

Italië leukt de boekhouding op door de inkomsten uit drugshandel en prostitutie op te tellen bij het Bruto Nationaal Product. Met dit trucje wordt het begrotingstekort - op papier - kleiner. Dat meldt Bloomberg.

De regering van premier Matteo Renzi zet alles op alles om het begrotingstekort terug te brengen naar 2,6 procent van het BNP. Het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat meldt dat naast drugshandel en prostitutie ook de inkomsten smokkelen worden opgeteld bij de inkomsten. Dat is volledig volgens de Europese regelgeving, aldus Istat.

Vier recessiesDe Italiaanse economie kwakkelt al jaren. Dankzij vier recessies in de afgelopen dertien jaar zakte het Italiaanse BNP naar 1,56 biljoen euro. Dat is 2 procent onder het niveau van 2001.

Grotere marge"De exacte impact is moeilijk te kwantificeren, maar het mag duidelijk zijn dat deze maatregel een positieve uitwerking heeft op het BNP", zegt Giuseppe Di Taranto, professor financiële geschiedenis aan de Romeinse Luiss Universiteit. "Dat maakt dat Renzi dit jaar een grotere marge in zijn uitgaves heeft", aldus de professor.

Een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van Financiën weigerde commmentaar op het nieuwe systeem.