Nieuws Actueel

Drummond Money-Coutts: Magie raakt mensen

Van onze redactie 6 december 2014

Met ogen op steeltjes volgen een paar honderd bollebozen de nog briljantere man die voor hen op haast achteloze wijze tovert met cijfertjes. De moderne magiër Drummond Money-Coutts (1986), alias DMC, is te gast tijdens het Congress of briljant minds in Madrid. Mooi dat die in strak pak gestoken, kale Brit in zijn nonchalante eentje de verzamelde intelligentsia volledig voor het lapje houdt. In gebrekkig Spaans en met een stokoude cijfertruc, ook dat nog.

Zijn Spaanse gelegenheidsassistente Camilla moet een willekeurig nummer in haar hoofd nemen. DMC kalkt vervolgens in het wilde weg cijfers op het in vakken verdeelde whiteboard. Staat het getal op dit bord, vraagt hij Camilla. Nee, grijnst ze, hopend op ontmaskering: het getal is 60. DMC denkt nog eens na en begint druk te rekenen. De uitkomst: het bovenste rijtje van 4 getallen blijkt samen 60 te zijn. Het 2e rijtje eveneens. Het diagonale rijtje: ook 60. Welke berekening je ook op de rijtjes loslaat, steeds kom je uit op datzelfde getal. Je hóórt de aanwezige hersenmassa's kraken van verbijstering.

"Het is echt heerlijk om mensen voor de gek te houden", gniffelt hij later in een hotel in hartje stad, waar hij zijn serie Beyond magic with DMC toelicht. In de serie duikt hij in zijn eigen wereld, die van de illusionaire magie. Hij neemt klassieke en bekende trucs onder de loep. En brengt zijn publiek in de straten van Londen, Barcelona, Mexico City en Singapore net zo in de war als zijn toeschouwers van vanochtend.

Bijzonder levensverhaal DMC is een opvallende verschijning. De steenrijke Brit heeft dan ook een bijzonder levensverhaal. Hij is afkomstig uit de eeuwenoude, adellijke bankiersfamilie Coutts en zat op de vooraanstaande kostschool Eton College, samen met onder anderen prins William. Toch besloot hij al vroeg dat hij niet in de met platina beslagen voetsporen van zijn voorvaderen wilde treden. Zijn echte passie werd gewekt toen hij als 6-jarige met zijn vader het goochelwinkeltje Davenports bezocht. Hij raakte begeesterd, kocht het ene na het andere magieboek en begon als een gek te oefenen. Na Eton werkte hij zes maanden voor Goldman Sachs, maar zonder een sprankje overtuiging. "Toen ik mijn vader kon tonen dat ik meer met magie dan met bankieren verdiende, gaf hij mij zijn zegen."

Geloof Het programma Beyond magic with DMC is, zo zegt hij, een droom die werkelijkheid wordt. Magie is voor hem meer dan een vingervlugge hobby. "Het gaat niet alleen over handige trucs, ik duik in de geschiedenis van een eeuwenoud en fascinerend verschijnsel. Magie raakt mensen zoals kunst mensen raakt. Je bekijkt de wereld opeens met andere ogen. Het is nu vooral entertainment, maar er zijn – zelfs in deze tijd – nog steeds mensen die er heilig in geloven", zo zegt hij. Niet alleen zijn medicijnmannen in tal van culturen nog 'in business', in Mexico is hekserij ook nog helemaal van nu, ontdekte hij. "In het hart van Mexico City is een markt met een complete afdeling hekserij. Vervloekingen, drankjes, je kunt het er allemaal krijgen. Bizar."

Beyond Magic with DMC. Zondag 7 december op National Geographic Channel, 21.00 uur.