Nieuws Actueel

DSB-onderzoek deels openbaar

Lotte Grimberg 25 juni 2015

Dsb bank pand 178

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën moet delen van het archief van de commissie-Scheltema openbaar maken. Die deed onderzoek naar de ondergang van de DSB Bank en de rol van de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

RTL Nieuws had om openbaarmaking van het dossier gevraagd en heeft daarin vooruitgang geboekt. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed donderdag uitspraak. Daaruit blijkt dat alleen een deel van het archief onder de geheimhoudingsplicht valt.

InvestarisatielijstOndanks de bezwaren van Dijsselbloem, oordeelt het CBb dat de minister binnen vier weken een volledige inventarisatielijst van het archief moet geven. Dijsselbloem moet per document duidelijk maken waarom hij openbaarmaking weigert.

De rechtbank in Rotterdam oordeelde eind maart al dat de minister onvoldoende inzicht heeft gegeven in de samenstelling van het archief. Ook had hij onvoldoende duidelijk gemaakt op welke gronden hij weigerde het dossier openbaar te maken. De minister kwam in hoger beroep bij het CBb, maar die verwerpt het beroep van de minister en is het eens met de rechtbank.

DSB Bank ging in 2009 failliet. Het onderzoeksrapport van de commissie onder leiding van professor Michiel Scheltema werd in 2010 gepubliceerd. De commissie concludeerde dat De Nederlandsche Bank had gefaald in zijn toezicht op DSB. De toezichthouder had de bank van Dirk Scheringa in 2005 nooit een vergunning mogen geven en greep niet daadkrachtig genoeg in toen de problemen de bank boven het hoofd groeiden.