Nieuws Actueel

DSM hangt de vlag uit

Rik Nizet 21 januari 2014

DSM heeft zijn bedrijfsresultaat (ebitda) in het vierde kwartaal met circa 30 procent opgevoerd ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Over heel 2013 steeg het resultaat met ongeveer 20 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het speciaalchemiebedrijf dinsdag onverwacht naar buiten bracht.

Het bedrijfsresultaat bedroeg in het vierde kwartaal circa 316 miljoen euro tegen 243 miljoen euro een jaar eerder. DSM gaf eerder aan over heel 2013 een resultaat van iets minder dan 1,35 miljard euro te verwachten. De teller stokte op 1,31 miljard euro in vergelijking met 1,1 miljard euro in 2012.

DSM wil zijn prestaties dit jaar dermate verbeteren dat in ieder geval negatieve wisselkoerseffecten van naar schatting 70 miljoen euro worden gecompenseerd. De nadruk komt te liggen op autonome groei door meer te investeren in innovatie en het terugdringen van de kosten. DSM heeft vooral last van de ruilverhouding tussen de sterke euro en de dollar maar ook met de Braziliaanse real, de Indiase roepie, de Zwitserse frank en de Japanse yen.

UitdagendHet concern gaf aan dat de economische omstandigheden "uitdagend'' zullen blijven. Het bedrijf gaat daarbij uit van een lage economische groei in Europa, een bescheiden groei in de VS en een vertraging in de opkomende markten.

Material SciencesBestuursvoorzitter Feike Sijbesma is met name tevreden over de sterke prestatie van het onderdeel Material Sciences, waar het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal steeg van 66 miljoen naar 108 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bij het cluster Nutrition was met 207 miljoen euro vrijwel onveranderd ten opzichte van 204 miljoen euro een jaar eerder. Bij Nutrition had DSM onder meer last van wisselkoerseffecten en een lagere vraag naar onder meer omega 3 op basis van visolie.

DSM herhaalde de doelstellingen voor 2015 en zei opnieuw dat het bedrijf niet op zoek is naar grote overnameprooien. Financieel directeur Rolf-Dieter Schwalb voegde toe dat er geen extra banenreducties op de rol staan.