Nieuws Actueel

DSM positief over 2015

Caroline Spilt 29 april 2015

DSM is iets positiever geworden over het resultaat dat dit jaar wordt geboekt. Wisselkoerseffecten hebben een gunstigere uitwerking dan eerder werd voorspeld, meldde het speciaalchemiebedrijf woensdag.

DSM rekent er nu op dat het bedrijfsresultaat voor rente, belasting en afschrijvingen (ebitda) hoger uitkomt dan in 2014. Eerder hield het bedrijf het op een ,,beperkte'' stijging. In het eerste kwartaal van 2015 steeg dit resultaat met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 248 miljoen euro.

OmzetDe omzet van DSM ging vorig kwartaal met 11 procent omhoog, naar 1,9 miljard euro. Die groei is voor een groot deel te danken aan positieve wisselkoerseffecten. Als die worden weggelaten, resteerde een groei van 2 procent. Een boekverlies op de verkoop van onderdelen die composietharsen en grondstoffen voor onder meer plastic maken, zorgde voor een nettoverlies van 70 miljoen euro.

VoedingsingrediëntenBij de voedingsingrediëntentak kampte DSM vorig kwartaal met een aanhoudend zwakke vraag naar Omega 3 en de dalende prijzen voor vitamine E. Goede resultaten op het gebied van diervoeding zorgden voor een totale volumegroei bij het onderdeel Nutrition van 3 procent. De lagere prijs van vitamine E kostte het bedrijf 20 miljoen euro en zorgde ervoor dat het bedrijfsresultaat hier met 4 procent afnam.

Groei wereldwijdDSM verwacht dat de economische groei in Europa dit jaar beperkt blijft en in sommige opkomende markten afneemt, terwijl de groei in de VS verder aantrekt. De lage prijs van vitamine E resulteert dit jaar naar verwachting in een kostenpost van 80 miljoen euro, die ten koste gaat van het resultaat. Valuta-effecten hebben volgens de prognose per saldo een positief effect van 45 miljoen euro op de ebitda.