Nieuws Actueel

'DSM sprak met activistische investeerder'

Rik Nizet 10 oktober 2014

DSM heeft met investeerder Third Point, die een belang van 3 procent heeft in het speciaalchemiebedrijf, gesproken over zijn strategie. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op gezag van ingewijden. Geen van beide partijen wilde commentaar geven.

Third Point is een Amerikaans hedgefonds onder leiding van de activistische belegger Daniel Loeb, dat in juli voor het eerst een belang meldde in DSM. Het liet destijds weten dat de beurskoers flink omhoog kan als het bedrijf zich meer specialiseert in de productie van voedingssupplementen.

Te weinig winstMet name de productie van caprolactam, een grondstof die wordt gebruikt in onder meer plastic, tapijten en auto's, levert te weinig winst op. DSM onderzoekt al langer hoe het de effecten daarvan op de resultaten kan verminderen. Het zou mogelijk nog dit jaar overeenstemming kunnen bereiken over een verkoop, aldus Bloomberg.

Naast vitamines en enzymen die in voedingsmiddelen worden gebruikt, maakt DSM materialen en coatings voor onder meer de automobielindustrie. Die activiteiten zijn goed voor 55 procent van de totale omzet maar leveren een bijdrage van slechts zo'n 30 procent aan de brutowinst.

Third PointAls het aan Third Point ligt, legt DSM zich uiteindelijk helemaal toe op de productie van toevoegingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Vorig jaar nog voltooide de in Heerlen gevestigde onderneming de afsplitsing van haar farmaceutische divisie.