Nieuws Actueel

DSM voelt concurrentie

Rik Nizet 25 augustus 2015

Dsm bedrijfslogo 335

DSM heeft al lange tijd last van de stevige concurrentie op het gebied van vitamines uit vooral China. Daardoor is de prijs van vitamine E op de wereldmarkt stevig gedaald en staan de winstmarges van de voedingsmiddelendivisie (Nutrition) van DSM onder druk.

Vitamine E is een zogeheten antioxidant, die cellen in het menselijk lichaam kan beschermen tegen schadelijke stoffen. De vitamine zit onder meer in brood, noten, zaden, groente, fruit, zonnebloemolie en dieetmargarine. De vitamine wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld crèmes, zalven en shampoos en is één van de diverse voedingsingrediënten die speciaalchemiebedrijf DSM maakt.

Vitamine EDe prijs die het van oorsprong Limburgse bedrijf voor vitamine E vangt, wordt sinds de tweede helft van vorig jaar echter steeds lager. DSM waarschuwde begin dit jaar al dat die prijsdaling tientallen miljoen euro's van de brutowinst haalt en dat ingrepen noodzakelijk zouden zijn.

Het concern meldde dinsdag de eerste stappen op dat gebied, die het bedrijf sneller en efficiënter moeten maken. Wereldwijd worden allerlei ondersteunende functies gebundeld, waardoor in totaal 900 tot 1100 banen verdwijnen. Ongeveer de helft van de sanering, die een vijfde van de staffuncties bij de onderneming treft, vindt plaats in Nederland.

Begin november komt DSM met plannen die de groei van de voedingsingrediënten verder vooruit moeten helpen. Topman Feike Sijbesma sloot dinsdag niet uit dat daarbij ook banen verloren gaan, maar wees erop dat het merendeel van de betreffende activiteiten buiten Nederland plaatsvindt.

De onderneming gaat er vanuit dat de prijs van vitamine E voorlopig laag blijft. Sijbesma zei bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal, begin deze maand, wel dat die prijs de bodem lijkt te hebben bereikt. ,,De prijs is lager dan we zouden willen, maar daar moeten we mee zien te leven'', stelde hij in dit verband.

Onderdeel Nutrition is goed voor ruim 60 procent van de omzet van DSM. De rest komt vooral van onderdeel Performance Materials, dat zeer specialistische materialen maakt voor bijvoorbeeld medische producten, elektronische apparaten en de auto-industrie.