Nieuws Actueel

Dubbel diamant voor juwelierszaak Koelink in Enschede: 'We gaan door zo lang we er lol in hebben'

Van onze redactie 21 oktober 2015

Koelink Reiniervanwilligen 1

Koelink is voor zover zij weten de langst bestaande zaak in het Enschedese winkelhart. Grootvader Gerrit Koelink begon in 1895 een klein juwelierszaakje aan de Veenstraat. Dit jaar staat bij Koelink dus in het teken van het 120-jarig bestaan. Het wordt bescheiden gevierd. „We gaan gewoon door”, is het credo van Gaspard Steffens en zijn vrouw. Hij is een Maastrichtenaar met nog licht Limburgse tongval maar vergroeid met Enschede. Klanten die het niet weten noemen hem nog wel eens ‘meneer Koelink’. Ze leerden elkaar kennen op de vakschool in het zilverstadje Schoonhoven. Zo kwam Limburger Steffens terecht in Enschede.

OverdragenJuridisch droegen ze hun zaak in 2008 al over aan hun zoon Guy, de vierde generatie. Maar hij heeft een goede baan als commercieel directeur van L’Oréal Nederland in Amsterdam. „In de praktijk draaien wij dus de zaak, met onze tien personeelsleden, waarvan de meesten al heel lang bij ons werken. We hoeven er dus ook niet altijd te zijn”, vertelt Dorothy Steffens, „wanneer we het echt overdragen weten we gewoon nog niet.”

PersoneelOnder de medewerkers zijn drie gediplomeerde juweliers, een edelsteendeskundige, een goudsmid, een diamantair en een uurwerkdeskundige. Want bij Koelink waren klokken jaren belangrijk. Ooit hing de etalage er mee vol. Gaspard Steffens: „In de jaren 70 hadden we hier een eigen klokkenfabriek. We maakten zelf de kastjes, de uurwerken kwamen uit het Schwarzwald. We waren ook groothandel, verkochten aan juweliers in het land. Maar dat is verleden tijd. De generatie van nu wil dat soort klokken niet meer.”

VerhuizingKoelink bleef vijf jaar aan de Veenstraat. Daarna volgde een verhuizing naar de huidige plek, toen Burgemeestersstraat geheten. In 1928 werd het naastgelegen pand gekocht. In 1994 werd het hele pand aan de eisen van deze tijd aangepast. Nu zijn er eigenlijk twee winkels met een eigen identiteit.

OvervallenHet assortiment bevat 34 horlogemerken en 24 sieradenmerken. „In de ene winkel hebben we artikelen van 10 tot 1.000 euro. In de andere winkel van 1.000 tot 25.000 euro”, zegt Steffens. Vooral dat deel is zwaarbeveiligd. Want ook Koelink ontkwam niet aan overvallen. Die uit 2007 ligt nog vers in het geheugen. Twee mannen bedreigden het personeel en knepen er op een scooter tussenuit met een buit van 250.000 euro. De overval haalde het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Dorothy Steffens: „Dat zijn voorvallen die je niet snel vergeet.”

FC TwenteHet verhaal over de gewelddadige overval staat in schril contrast met veel aardiger dingen. Zo maakte Koelink klokken met de portretten van de spelers van FC Twente. En als een voetballer een kindje krijgt levert Koelink in De Grolsch Veste steevast een mooi bestekje af. De juwelier maakt ook de gouden en zilveren jubileumspeldjes voor de eredivisionist. De laatste jaren komen er nogal wat trouwringen terug in de zaak. Ze gaan op de weegschaal en worden vaak versmolten. „Wij merken de gevolgen van de echtscheidingen.”

Foto: Dorothy Steffens - Koelink en Gaspard Steffens (Reinier van Willigen)