Nieuws Actueel

Dubbelbaan is booming

Martijn Vervest 14 november 2014

Een groeiende groep Nederlanders houdt er niet één baan op na, maar twee. Uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er vorig jaar 467.000 werknemers waren met twee banen. Dat komt neer op 7,6 procent van alle werknemers. Tien jaar terug was dat aandeel nog 5,5 procent.

Het aantal werknemers met twee banen is de laatste jaren geleidelijk opgelopen. Ongeveer twee derde combineert twee banen als werknemer. Het gaat hierbij met name om vrouwen. De sterkste toename deed zich niettemin voor bij personen die een hoofdbaan als werknemer in loondienst combineren met werk als zelfstandige.

JongerenJongeren hebben relatief vaak twee banen, aldus het statistiekbureau. Van de 15- tot 25-jarige werknemers die ten minste 12 uur per week werken, heeft inmiddels ruim 13 procent twee banen. Bij de overige leeftijdsgroepen ligt dat aandeel tussen de 6 en ruim 7 procent.39 uur per weekWerknemers die één baan hebben, werkten in 2013 gemiddeld bijna 33 uur per week. Werknemers met een tweede baan als zelfstandige werkten gemiddeld beduidend meer, namelijk bijna 39 uur per week. Twee banen als werknemer levert in totaal een relatief kort werkweek op met gemiddeld 32,0 uur.