Nieuws Actueel

Duitse export klapt

Caroline Spilt 8 oktober 2015

Duitsland groot 335

De export van Duitsland is in augustus met 5,2 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat is de sterkste krimp sinds begin 2009. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale statistiekbureau donderdag bekendmaakte.

Economen rekenden in doorsnee op een daling van de uitvoer met slechts 0,9 procent. In juli exporteerde de grootste economie van Europa nog een bijgestelde 2,2 procent meer dan in juni.

KrimpDe import van Duitsland kromp in augustus met 3,1 procent. Hier werd gemiddeld een daling met 0,6 procent voorspeld. Het Duitse handelsoverschot kwam uit op 15,3 miljard euro, tegen 25 miljard euro een maand eerder.

Afzwakkende vraagDuitsland heeft te kampen met een afzwakkende vraag in opkomende markten zoals China. Eerder deze week bleek al dat de Duitse industriële productie en de fabrieksorders in augustus fors zijn afgenomen.

Slecht nieuwsDe sterke daling van de Duitse export is slecht nieuws voor Nederland. Ongeveer een vijfde van de totale Nederlandse export gaat naar onze oosterburen. Bij een minder sterke vraag naar Duitse producten zal het Nederlandse bedrijfsleven daar de negatieve gevolgen van ondervinden.

JapanOok Japan, de derde economie van de wereld, heeft veel last van de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen. De Japanse machineorders kelderden in augustus met 5,7 procent op maandbasis, zo werd donderdag gemeld. In juli gingen de bestellingen voor machines van Japanse makelij al met 3,6 procent onderuit.