Nieuws Actueel

Duitse industrie drukt beurzen

Lotte Grimberg 20 november 2014

De Europese aandelenbeurzen zakten donderdagochtend na een vrijwel vlak begin in het rood. Een tegenvallend cijfer over de Duitse industrie drukte op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 417,18 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 616,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent.

ScheidslijnUit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de inkoopmanagersindex van de Duitse industrie precies op 50 is uitgekomen. Het cijfer, dat de activiteit in de industrie meet, balanceert daarmee op de scheidslijn tussen groei en krimp. Ook de bedrijvigheid in de Duitse dienstensector viel lager uit dan voorzien.

KostenbesparingenIn de AEX behoorde Randstad tot de sterkste stijgers met een plus van 4,9 procent. De uitzender heeft zijn doelstellingen voor kostenbesparingen flink opgevoerd. Ook de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore (plus 2,3 procent) en Fugro (plus 7,1 procent) waren in trek bij beleggers.

StroomGrootste daler onder de hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 1,5 procent. Philips verloor 0,7 procent. De Amerikaanse keuringsdienst FDA heeft gewaarschuwd voor beademingsapparatuur van het concern waarvan de stroom mogelijk kan uitvallen. Philips heeft alle klanten in september al geïnformeerd en zegt de apparaten te vervangen.

BedrijfsdoelenTKH Group sloot de rij in de MidKap met een min van 2,7 procent. Het technologiebedrijf neemt een controlerend belang in het Oostenrijkse Commend Group. Voor de overname en andere bedrijfsdoelen wil TKH voor 75 miljoen euro aan aandelen uitgeven.

JaarcijfersIn Frankfurt klom ThyssenKrupp 2,8 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het Duitse staal- en industrieconcern boekte voor het eerst in drie jaar weer winst. Het concern uit Essen keert ook voor het eerst in twee jaar weer dividend uit.

De euro stond op 1,2524 dollar, tegen 1,2546 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef onveranderd op 74,57 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 78,17 dollar per vat.