Nieuws Actueel

Duitse journalist hekelt 'liegende' collega's

Van onze redactie 8 oktober 2014

Ulfkotte kan het weten: hij was zelf zo'n journalist, voor de conservatieve Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij liet zich trakteren op snoepreisjes door Amerikaanse denktanks, schreef bewust positief over de Amerikaanse politiek en werkte samen met de Duitse veiligheidsdienst. Hij schaamt zich daar naar eigen zeggen nu voor.

De these lijkt op een klassieke complottheorie. Ulfkotte viel in het verleden al op door nogal paranoïde aandoende theorieën. Maar hij noemt in Gekaufte Journalisten man en paard, hij werkt met een uitgebreid bronnenregister en hij krijgt steun van enkele prominente auteurs.

​Positief berichten Ulfkotte analyseert hoe vooraanstaande journalisten zich laten gebruiken om positief te berichten over onderwerpen als de euro, Europese integratie, immigratie, de islam, kortom, over thema's waarbij ook in Duitsland steeds meer burgers vragen stellen.

Veel Duitsers delen Ulfkottes kritiek op de 'partijdigheid' van de media. Omroep ARD vond het wegens alle protesten zelfs nodig om de eigen berichtgeving over Oekraïne kritisch te onderzoeken en kwam tot de conclusie dat de ARD-verslaggevers in enkele opzichten inderdaad tekort hadden geschoten.