Nieuws Actueel

Duitse justitie doet inval bij VW

Caroline Spilt 8 oktober 2015

Justitie in Duitsland heeft donderdag invallen gedaan bij Volkswagen in verband met het dieselschandaal rond de Duitse autofabrikant. Dat heeft de openbare aanklager in Braunschweig laten weten. Er zijn doorzoekingen geweest in onder meer Wolfsburg, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd.

Tegen Volkswagen loopt in Duitsland een strafrechtelijk vooronderzoek wegens manipulatie van de uitstootwaarden van dieselauto's in laboratoriumtests. Zeker 11 miljoen auto's wereldwijd zijn uitgerust met illegale software die ontworpen is om de motor tijdens dergelijke proeven schoner te laten lijken dan die in de praktijk is. Ook in de Verenigde Staten bekijken justitie en de milieudienst EPA de kwestie.

Betrokken medewerkersTijdens de invallen is gezocht naar documenten en data die daar meer informatie over kunnen verschaffen. Zo willen de aanklagers weten hoe de fraude precies in zijn werk ging en welke medewerkers van Volkswagen erbij betrokken waren. Eerder werd al bekend dat ook de rol van de vertrokken topman Martin Winterkorn onderwerp is van een vooronderzoek, hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat hij van het bedrog afwist.