Nieuws Actueel

Duitsers besteden hier veel meer dan andersom

Van onze redactie 25 september 2015

Duitsland grensovergang anp

Dat blijkt uit het gisteren gepresenteerde koopstromenonderzoek in ruim dertig gemeenten in Overijssel, Gelderland, Drenthe en het Duitse grensgebied. Het Enschedese onderzoeksbureau I & O vroeg daarvoor 30.000 consumenten waar en wanneer ze hun inkopen doen.

Gronau en NordhornOok Nederlandse consumenten steken gemakkelijker de grens over. Vooral naar Gronau en Nordhorn, maar de gevolgen voor de winkels in Twente zijn beperkter. "Er komt meer binnen dan er uit gaat", aldus de onderzoekers over het grensoverschrijdende koopgedrag. Ze concluderen dat het gevreesde effect van accijnsverhogingen op benzine en sterke drank voor Nederlandse winkels in de grensstreek beperkt is gebleven.

NoodklokOndernemers luidden in de afgelopen jaren de noodklok, omdat werd verwacht dat Nederlanders het tanken over de grens in groten getale zouden combineren met het inslaan van boodschappen. Bovendien zouden Duitsers er eerder voor kunnen kiezen in eigen land hun inkopen te doen. "Wat echter blijkt, is dat de toevloeiing vanuit Duitsland tussen 2010 en 2015 is toegenomen."

Spekkoper Met 40 procent van de uit Duitsland afkomstige extra omzet in de afgelopen jaren is Enschede spekkoper. Maar ook kleinere gemeenten zoals Denekamp zien hun inkomsten door Duitse consumenten stijgen. Ze komen vooral voor levensmiddelen en drogisterij artikelen, gelokt door de goedkopere koffie en de mogelijkheid bepaalde medicijnen zonder recept te verkrijgen. "Ook de ruimere openingstijden, zoals de zondagopenstelling, en de bereikbaarheid van winkelvoorzieningen spelen een rol. Of ze dan in Nederland liggen, is daarbij minder relevant. Wellicht geeft de mate waarin Nederlanders in Duitsland wonen nog een extra zetje aan de toevloeiing vanuit Duitsland."

Foto: ANP