Nieuws Actueel

Duitsland beschermt schuldenaars

Rik Nizet 26 september 2014

In Nederland worden schuldeisers in de meeste gevallen door de wet beschermd, in Duitsland geldt dit voor de schuldenaars. Hierdoor moeten Nederlandse en Duitse bedrijven rekening houden met verschillende handelswijzen als ze open facturen in het buurland willen innen. Tot deze slotsom kwamen de deelnemers aan de incassoworkshop voor grensoverschrijdende ondernemers op 23 september in Kleve. De bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van het INTERREG IV A-project ‘2 connect Business’.

Wat is het gevolg van deze juridische verschillen? “Nederlandse en Duitse ondernemers moeten in het betreffende buurland volledig verschillend te werk gaan”, verklaart advocaat Alexander Crämer van Strick Rechtsanwälte und Steuerberater uit Kleve. "In Nederland kan sneller beslag worden gelegd op een betaalrekening of een voertuig stil worden gezet, indien de bezitter een factuur niet betaalt. Hier heeft de schuldeiser sterkere rechten dan in Duitsland", aldus Nico Westra van het Nederlandse incassobureau GGN. Dit realiseren Duitse ondernemers zich vaak niet, waardoor ze niet-betaalde facturen van Nederlandse klanten vaak uit de boekhouding schrappen, zonder hier achteraan te gaan.

FactuurIn Duitsland moet de schuldeiser kunnen bewijzen, dat een factuur inhoudelijk correct is. "Er wordt vanuit gegaan, dat de schuldenaar een goede reden heeft, om de factuur niet te betalen.” Hierna volgt vaak een tijdrovende rechtszaak. Dit betekent bijvoorbeeld, dat in Duitsland veel strenger gemaand moet worden, om openstaande facturen betaald te krijgen. Nederlandse bedrijven zijn zich hier vaak niet van bewust."

WanbetalingenLothar Claahsen van Claahsen Inkasso uit Kleve gaf concrete tips over het bijtijds vermijden van wanbetalingen. Zo is het bijvoorbeeld van groot belang, de precieze firmanaam en de volledige naam van de klant te weten. Bovendien moeten alle details van de opdracht, aanvullende afspraken en wijzigingen schriftelijk worden vastgelegd. Instrumenten zoals vooruitbetaling, aanbetalingen, waarborgsommen of eigendomsvoorbehoud dragen bij aan het vermijden van wanbetalers. "Een van de meest voorkomende oorzaken van faillissement zijn niet-betaalde facturen", waarschuwde Claahsen.

2 connect BusinessDe workshop werd georganiseerd in het kader van het door de EU gesubsidieerde project ‘2 connect Business’. Lead Partner van‘2 connect Business’ is de Kreishandwerkerschaft Borken. Aan Nederlandse kant is de Kamer van Koophandel partner in het project. De andere projectpartners aan Duitse kant zijn de Entwicklungsagentur Wirtschaft van Kreis Wesel, de Euregio Rijn-Waal, de Gesellschaft für Wirtschaftsförderung Duisburg, de Handwerkskammer Düsseldorf, de Kreishandwerkerschaften van de Kreise Wesel en Duisburg, de Niederrheinische IHK en de Wirtschaftsförderung Kreis Kleve GmbH.