Nieuws Actueel

Duitsland economisch kampioen

Martijn Vervest 15 mei 2014

Duitsland blijft de groeimotor van de eurozone, met een economische expansie die in het eerste kwartaal van dit jaar verder op stoom is gekomen. In veel andere landen binnen de muntunie, vooral in Zuid-Europa, lijkt het herstel juist te stagneren. Ook de Nederlandse economie kromp als gevolg van een lagere vraag naar gas.

Groei De Duitse economie, de grootste van alle eurolanden, groeide in het eerste kwartaal met 0,8 procent. Dat was in het voorgaande kwartaal nog 0,4 procent. Het nationale statistiekbureau stelde vast dat met name de binnenlandse vraag in de lift zat. Dat was mede te danken aan het zachte winterweer.

Nederland In Nederland was de kwakkelwinter er juist debet aan dat het sterke economische herstel in het vierde kwartaal, in de eerste maanden van 2014 gevolgd werd door een onverwachte krimp van 1,4 procent. Door het warme weer hoefde de kachel beduidend minder vaak te branden en dat drukte de vraag naar aardgas, een belangrijk exportproduct voor ons land, aldus het CBS.

Frankrijk In Frankrijk, de op een na grootste economie in de eurozone, was sprake van groei noch krimp. In de laatste 3 maanden van 2013 werd de Franse economie nog 0,2 procent groter. Italië viel eveneens tegen met een krimp van 0,1 procent. In het vierde kwartaal groeide de Italiaanse economie met datzelfde percentage.

Zuid-Europa In Portugal werd het bruto binnenlands product (bbp) 0,7 procent kleiner, na een groei van 0,5 procent in het vierde kwartaal. In Griekenland was (op jaarbasis) sprake van een economische krimp van 1,1 procent.

Europese Unie Voor de eurozone als geheel was sprake van een economische groei van 0,2 procent, evenveel als in de voorgaande periode. Gerekend werd op een aantrekkende groei.