Nieuws Actueel

Duitsland en België zetten extra stappen naar vergroening energie

Duitsland wil maatregelen nemen om de bouw van nieuwe windmolens te versnellen. Zo moet er meer land beschikbaar worden gesteld. In Vlaanderen gaat een verbod op gasaansluitingen bij nieuwgebouwde woningen en gebouwen een jaar eerder in. Beide landen willen daarmee de vergroening van de energievoorziening versnellen.

ANP 8 juni 2022

ANP080622241 1

Duitsland wil in 2030 vier vijfde van zijn stroombehoefte uit hernieuwbare bronnen halen. Momenteel is slechts 0,8 procent van het Duitse landoppervlak aangewezen voor windmolens. Een woensdag gepresenteerd wetsvoorstel moet dat doen toenemen naar 2 procent.

Deelstaten kunnen onderling quota ruilen. Het kan dus zijn dat de ene deelstaat meer dan 2 procent van zijn land inruimt voor windmolens en de andere deelstaat minder.

Geen overgangsperiode

Vlaanderen wil vanaf 2025 geen gasaansluitingen meer voor nieuwbouwwoningen. Een geplande overgangsperiode waarin hybride warmtepompen zouden mogen worden gebruikt, verdwijnt. Die hybride warmtepompen zouden vanaf volgend jaar verplicht worden. Dit jaar is het al niet meer toegestaan om bij nieuwbouw een warmte-installatie op stookolie in te bouwen.

Met alleen veel windstroom zijn landen er echter nog niet, blijkt uit cijfers van het Verenigd Koninkrijk. Daar werd de afgelopen twee jaar genoeg stroom voor 800.000 woningen verspild omdat windmolens op zee uit moesten worden gezet, meldt een rapport dat werd betaald door energiebedrijf Drax Group. Er werd namelijk meer stroom opgewekt dan noodzakelijk en er zijn te weinig mogelijkheden om die elektriciteit op te slaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws