Nieuws Actueel

Duitsland: geduld met Grieken bijna op

Van onze redactie 14 juni 2015

Image 5001177

,,Wij willen Griekenland helpen en in de euro houden. Maar niet alleen de tijd wordt krap, maar ook het geduld'', schrijft de bewindsman. ,,Overal in Europa groeit de opvatting dat het genoeg is geweest.'' Hij verwijt de Griekse premier Alexis Tsipras dat hij met zijn onrealistische voorstellen de onderhandelingen tot een klucht maakt.

Gabriel ziet de kans dat Griekenland uiteindelijk de eurozone zal moeten verlaten dan ook steeds groter worden. ,,De speltheoretici van de Griekse regering gokken met de toekomst van hun eigen land, en van Europa'', aldus de sociaaldemocraat.

Compromisvoorstel

De eveneens Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) meldde zondag dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een stokje heeft gestoken voor een compromis tussen Griekenland en zijn schuldeisers waar de afgelopen dagen aan werd gewerkt. Het blad baseerde zich op bronnen rond de onderhandelingen.

In het compromisvoorstel van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zou Griekenland de fel omstreden korting van 400 miljoen euro op de pensioenen niet hoeven door te voeren. In plaats daarvan zou het de uitgaven aan defensie met datzelfde bedrag verlagen.

Getorpedeerd

Juncker zou dat voorstel aan de premier Tsipras hebben voorgelegd met instemming van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Maar het IMF wilde zo'n uitruil niet accepteren, aldus FAZ. Zelf sprak het fonds tegen dat een het mogelijke deal heeft getorpedeerd.

Van alle bezuinigingsmaatregelen die de schuldeisers Athene willen opleggen in ruil voor extra financiële steun, is de pensioenkorting de meest omstreden ingreep. In de onderhandelingen die tot dusver gevoerd zijn, heeft de Griekse regering steeds gezegd dat die onbespreekbaar is.

EPA