Nieuws Actueel

Duitsland groeit, Frankrijk ligt stil

Caroline Spilt 14 augustus 2015

Frankrijk duitsland groei middelgroot

Duitsland's economie - de grootste economie van Europa - groeide afgelopen kwartaal harder dan gedacht, ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Frankrijk - de ena grootste - stagneert. Over het algemeen valt de groei in Europa licht terug.

Lees ook:

Minieme groei Nederlandse economie

FrankrijkDe Franse economie is in het tweede kwartaal na drie kwartalen van groei weer stilgevallen. Dat blijkt uit een eerste schatting die het Franse statistiekbureau vrijdag heeft gepubliceerd.

In de eerste drie maanden van dit jaar werd nog een groei van 0,7 procent gerealiseerd. Economen voorspelden in doorsnee voor afgelopen kwartaal een plusje van 0,2 procent.

De Franse economie was in het tweede kwartaal 1 procent groter dan een jaar eerder. Voor heel 2015 wordt ongeveer dezelfde vooruitgang voorzien. Daarmee zou sprake zijn van de sterkste groei sinds 2011. Tegelijkertijd blijft de Franse economie daarmee naar verwachting achter bij het gemiddelde voor de hele eurozone.

DuitslandDe Duitse economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Daarmee lag de groei een fractie hoger dan in de eerste drie maanden van dit jaar. In die periode ging de grootste economie van Europa met 0,3 procent vooruit. Economen voorspelden voor het afgelopen kwartaal gemiddeld een plus van 0,5 procent.

De Duitse economie was in het tweede kwartaal 1,6 procent groter dan een jaar eerder. De groei werd vooral gestimuleerd door de vraag uit het buitenland. De daling van de euro gaf de export van Duitse bedrijven een duw in de rug, waardoor de uitvoer veel sterker groeide dan de invoer.

Daarnaast gingen de uitgaven van Duitse consumenten verder omhoog en leverde de overheid een positieve bijdrage aan de economie. De groei werd geremd door tegenvallende investeringen en de afbouw van voorraden.

De Duitse economie blijft bestand tegen alle onrust en de aanhoudende economische zwakte in de eurozone, concludeerde ING-econoom Carsten Brzeski. Tegelijkertijd lijkt de rek er wel uit. De lage rente, de sterke daling van de olieprijs en de zwakke euro zouden de groeimotor van Europa normaal gesproken vleugels moeten geven, maar dat is volgens Brzeski momenteel niet het geval.

De vooruitzichten voor Duitsland zijn momenteel troebel, stelde de econoom. Hij waarschuwde daarbij voor de gevolgen van een verdere afkoeling van de Chinese economie. Daarnaast weegt het herstel in de zuidelijke eurolanden voor Duitsland niet op tegen de aanhoudende stagnatie van de Franse economie.

EuropaDe economieën van de eurolanden zijn in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De vooruitgang was volgens het Europese bureau voor de statistiek iets minder sterk dan in het eerste kwartaal. Daarin werd een plus van 0,4 procent gemeten.

Economen voorspelden in doorsnee dat de groei in het tweede kwartaal even sterk zou zijn.

In de hele Europese Unie werd een groei van 0,4 procent gemeten. Spanje, Zweden en Letland waren vorig kwartaal de uitblinkers, zij zagen hun economie met 1 tot 1,2 procent groeien. Griekenland zat ook in de kopgroep, met een plus van 0,8 procent. Die verrassende groei werd donderdag al bekendgemaakt.