Nieuws Actueel

Duitsland heeft genoeg vet op het bot

Rik Nizet 10 november 2014

De grootste beursgenoteerde bedrijven van Duitsland hebben genoeg vet op de botten om een economische dip te doorstaan. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau Deloitte waarover het blad Wirtschaftswoche zondag berichtte.

De 30 ondernemingen die samen de DAX-hoofdindex vormen van de beurs in Frankfurt, hebben hun eigen vermogen de afgelopen jaren fors verstevigd. In totaal bedraagt dat nu 642 miljard euro, 158 miljard meer dan in 2008, aldus Deloitte. Hoe groter het eigen vermogen, hoe minder afhankelijk een bedrijf is van leningen.

De Duitse economie bleek de afgelopen jaren relatief goed bestand tegen het wereldwijde tumult dat volgde op de kredietcrisis van 2008 en 2009. Dit jaar lijkt daar evenwel de klad in te zijn gekomen. In het tweede kwartaal van dit jaar kromp de grootste economie van de eurozone.

Ook de vooruitzichten zijn minder gunstig geworden. De Duitse regering rekent nu voor heel 2014 op een economische groei van 1,2 procent. In het voorjaar werd nog uitgegaan van een expansie van 1,8 procent.