Nieuws Actueel

Duitsland stemt in met nieuw steunpakket Griekenland

Lotte Grimberg 19 augustus 2015

Het Duitse parlement heeft woensdag met ruime meerderheid ingestemd met een nieuw steunpakket voor Griekenland.

In een buitengewone zitting van de Bondsdag stemden 454 parlementsleden in met de extra steun aan de Grieken, terwijl 113 parlementariërs tegen stemden en 18 zich van stemming onthielden.

SteunpakketBinnen de christendemocratische CDU/CSU-fractie van bondskanselier Angela Merkel waren er 63 tegenstemmers en 3 onthouders, de overige 228 parlementsleden van CDU/CSU stemden voor. Merkel heeft bij het parlement aangedrongen in te stemmen met het derde steunpakket voor Griekenland van 86 miljard euro.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft zich hard opgesteld in de onderhandelingen met de Grieken over nieuwe steun, maar hij zei woensdag dat het uitbreiden van de steun aan Athene in het belang van Europa is.

CrisispolitiekDe sociaaldemocratische coalitiepartij SPD heeft zich voor steun aan Athene uitgesproken, net als de oppositiepartij Die Grünen. De zeer linkse partij Die Linke was juist tegen meer steun aan Griekenland, ondanks dat zusterpartij Syriza de macht heeft in Griekenland. De partij keert zich daarmee tegen de naar eigen zeggen "verwoestende crisispolitiek'' van de Duitse regering.