Nieuws Actueel

Duitsland-team gemeente Enschede regelt banen voor Twents zorgpersoneel

Van onze redactie 2 juni 2015

Duitsland grensovergang anp

Het Duitslandteam kwam vorige week in het nieuws bij de presentatie van de Duitse meubelgigant Poco op het Meubelplein in Enschede. Maar het team doet veel meer dan bedrijvenacquisitie. Projectleider Peter Schildkamp: „We houden ons bezig met alles wat kan bijdragen aan werkgelegenheid. Niet alleen in Enschede, maar in heel Twente. En het gaat dus niet alleen over bedrijven.”

Ruimte voor Nederlands personeel

Vorige week kwam Schildkamp in Steinfurt in gesprek met het bureau voor economische ontwikkeling. „Hij vertelde dat het tekort aan zorgpersoneel in Duitsland inmiddels zó nijpend is, dat er nu waarschijnlijk ruimte komt om Nederlands personeel in te zetten. Tot nu toe was dat een probleem omdat de Nederlandse diploma’s niet erkend worden door de Duitse overheid. Maar de vergrijzing daar gaat nog sneller dan bij ons en de instroom in de zorg is minimaal, dus ze zijn bereid om stappen te zetten.”

Caritas, een grote zorginstelling in Duitsland, heeft een opleidingscentrum in Rheine en er komen nu op korte termijn gesprekken om te kijken of Nederlandse zorgwerkers daar een aanvullende cursus kunnen volgen, waarmee ze in Duitsland wel aan de slag mogen.

Grote betekenis

Het D-team, verwacht grote betekenis te hebben voor de werkgelegenheid in de regio. Het wil alle diplomaproblemen in de toekomst voorkomen door het beroepsonderwijs aan beide zijden van de grens beter op elkaar af te stemmen.

Foto: ANP