Nieuws Actueel

Duizelingwekkend overnamebedrag: 36.000.000.000 euro

Rik Nizet 19 mei 2014

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T neemt de satelliet-tv-exploitant DirecTV over voor circa 48,5 miljard dollar (circa 36 miljard euro). Dat maakten de bedrijven zondag bekend. Inclusief de schulden van DirecTV komt het overnamebedrag uit op rond de 67 miljard dollar.

AT&T betaalt 95 dollar per aandeel DirecTV. Dat is zo'n 10 procent meer dan de slotkoers van het aandeel vrijdag en 30 procent meer dan de koers voordat geruchten over de overname in de markt kwamen. Het bod is deels in contanten en deels in aandelen.

KPNOm het bod te financieren verkoopt AT&T onder meer zijn belang van 8 procent in het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, grootaandeelhouder van het Nederlandse telecomconcern KPN. Topman Randall Stephenson van AT&T stelde dat hij nog steeds een goede band heeft met miljardair Carlos Slim, eigenaar van América Móvil. Opvallend is wel dat de Mexicanen in landen als Brazilië en Colombia de grote concurrent zijn van DirecTV.

ToezichthoudersDe transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouders. Analisten zien daar in eerste instantie niet direct een hindernis. Op de Amerikaanse markt voor betaaltelevisie en telecom is de laatste tijd veel beweging, zeker nadat eerder dit jaar de twee grootste kabelaars van de VS, Comcast en Time Warner Cable, hadden aangekondigd te fuseren in een transactie ter waarde van 45 miljard dollar.

AandeelhoudersOok de aandeelhouders van DirecTV moeten nog instemmen met de plannen. De raden van bestuur van AT&T en DirecTV steunen het bod, de overname wordt naar verwachting in 12 maanden afgerond.

DirecTV is de grootste satelliet-tv-provider in de Verenigde Staten met circa 20 miljoen abonnees.