Nieuws Actueel

Duizenden euro's voor Romeinen

Lotte Grimberg 27 februari 2015

Het Allard Pierson Museum heeft tot nu toe 6000 euro ingezameld voor het repareren van de schade in Rome na supportersrellen. Het museum hield donderdagavond een benefietactie om geld op te halen. Zo'n tweehonderd mensen waren op de actie 'Wij zijn Romeinen' afgekomen.Het Allard Pierson Museum heeft tot nu toe 6000 euro ingezameld voor het repareren van de schade in Rome na supportersrellen. Het museum hield donderdagavond een benefietactie om geld op te halen. Zo'n tweehonderd mensen waren op de actie 'Wij zijn Romeinen' afgekomen.

Het Allard Pierson opende 's avonds de deuren. Tijdens de actie konden bezoekers niet alleen het museum bezoeken, maar konden ze ook naar muziek luisteren, werden gedichten voorgedragen en waren er lezingen van mensen die iets met Rome hebben. Zo was er via Skype een gesprek met een Nederlander die al jaren in de Italiaanse stad woont en was er een marmerspecialist die vertelde hoe marmer gerestaureerd kan worden.

Barcaccia-fonteinFeyenoord-supporters richtten vorige week flinke vernielingen aan in Rome voordat de Rotterdamse voetbalclub daar een wedstrijd moest spelen tegen AS Roma. Vooral de historische Barcaccia-fontein, onder aan de Spaanse Trappen, is beschadigd. De opbrengst van het benefiet is bedoeld voor de restauratie van de fontein.

Tijdens de benefietavond in het Allard Pierson Museum was ook de wedstrijd Feyenoord - AS Roma die werd gespeeld in De Kuip te zien. Het duel, dat voor Feyenoord eindigde in 1-2 verlies, begon tegelijk met de opening van de geldinzamelingsactie.

Het bedrag dat tot en met donderdagavond is opgehaald, is een tussenstand. Iedereen die nog wil doneren, kan dat tot zeker volgende week nog doen. Dan wordt het geld aangeboden aan de burgemeester van Rome. Op welke dag de actie precies eindigt, is nog niet duidelijk.