Nieuws Actueel

Duizenden ontslagen ambtenaren kunnen terug

Rik Nizet 28 januari 2015

Duizenden ontslagen Griekse ambtenaren krijgen hun baan terug. Dat heeft Giorgos Katrougalos, de nieuwe staatssecretaris voor Bestuurshervorming, woensdag op de televisie gezegd. De linkse partij Syriza, die zondag de parlementsverkiezingen won, beloofde in haar campagne de ontslagen ongedaan te maken.

Hoeveel ambtenaren kunnen terugkeren, is nog onduidelijk. Alleen al in 2014 werden er in het kader van de bezuinigingen 9500 ontslagen.

DijsselbloemMinister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ziet Griekenland liever in de eurozone blijven. Hij wil geen enkel euroland laten gaan. Dijsselbloem maakte dat maandagavond duidelijk als voorzitter van de eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden). Hij deed dat na overleg van de eurogroep in Brussel.

EurozoneHij wees op de uitspraken van Griekse politici dat de toekomst van Griekenland in de eurozone ligt. Dat is een goede basis, aldus Dijsselbloem. De reactie volgde op de verkiezingsoverwinning van de EU-kritische linkse partij Syriza. De partij, die de nieuwe premier levert, wil af van het strenge bezuinigingsbeleid dat internationale geldschieters Athene oplegden in ruil voor miljardensteun. Ook vindt de partij dat een deel van de schulden aan de EU-landen moet worden kwijtgescholden.

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de nieuwe Griekse regering gaat voorstellen, benadrukte Dijsselbloem. Hij had al een gesprek met de toekomstige minister van Financiën.