Nieuws Actueel

Duizenden zzp'ers in de zorg dupe van pgb-chaos

Van onze redactie 10 april 2015

Zorg thinkstock

Oorzaak van de problemen is de chaos rond de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen. Tot januari kregen ze dat zorggeld op hun eigen rekening overgemaakt. In de nieuwe opzet gaan de aanvragen voor de pgb’s via de gemeente of zorgverzekeraar, die de aanvraag vervolgens indient bij de SVB. Na goedkeuring betaalt de SVB het bedrag uit aan de zorgverleners.

Duizenden euro'sBij Björn Koldeweij (30), woonbegeleider en coach voor jongeren met een licht verstandelijke beperking is het loontegoed opgelopen tot duizenden euro’s. “Het is toch te gek dat ik de huur en de energiekosten niet kan betalen omdat de regering de zaakjes met de pgb niet op orde heeft.” De zzp'ers in de zorg doen hun werk met hart en ziel, benadrukt hij. “Dat zouden ze in Den Haag beter moeten beseffen. Staatssecretaris Van Rijn die over de pgb’s gaat, is zo laconiek. Dat neem ik de politiek kwalijk. Ik wil dat ze in Den Haag weten dat ik gewoon mijn werk doe, ondanks dat ik het niet betaald krijg. Ik stap in de auto als de jongens problemen hebben. Ik ben er voor ze als ze me middenin de nacht appen.”

BoosDe zzp'ers in de zorg zijn terecht boos, zegt Jos Penterman, directeur van MaatNetwerk in Groenlo. De organisatie regelt de financiën voor 25 zzp'ers in de Achterhoek. Penterman: “We krijgen dagelijks klachten over de SVB. Ongeveer 65 procent van de betalingen over januari en februari is nu binnen. Sommige zzp'ers hebben hun geld ontvangen, maar sommigen nog niets." Volgens de directeur zitten er schrijnende gevallen bij:"Zzp'ers die hierdoor schulden hebben of boetes krijgen omdat ze de huur niet betalen. We hebben de SVB gevraagd of we inzicht mogen hebben in de problemen, maar krijgen daar geen antwoord op. Als je belt krijg je een bandje te horen. De cliënten die de pgb’s hebben aangevraagd, kunnen er niets aan doen. Zij vinden het ook heel vervelend.”

KlachtenBij Per Saldo komen dagelijks honderd nieuwe klachten binnen van zorgverleners die geen salaris hebben ontvangen. Per Saldo is de landelijke belangenvereniging voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget. Hoeveel mensen precies gedupeerd zijn, weet Per Saldo niet.Twente en de AchterhoekIn Twente en de Achterhoek werken een groot aantal zorgverleners als zzp'er in de zorg. Het precieze aantal is niet bekend. De meeste zzp'ers worden ingehuurd door zorgorganisaties, een deel werkt als zelfstandige voor mensen met een persoonsgebonden budget.

Over de chaos met uitbetaling van pgb’s zijn in de Tweede Kamer inmiddels vier kamerdebatten gehouden.