Nieuws Actueel

'Dura Vermeer moet Portugezen alsnog betalen'

Rob Jaspers | Foto: Flip Franssen 16 december 2015

Duravermeerwaalbrug1065

Bouwbedrijf Dura Vermeer moet de Portugese timmerlieden die onderbetaald zijn bij het werk aan de verlengde Waalbrug, alsnog een nabetaling geven.

Dat eist de gemeente Nijmegen van het bouwbedrijf. Volgens een woordvoerder van Dura Vermeer wordt de eis van de gemeente 'bestudeerd'. Later deze week komt het bedrijf met een reactie

In mei ontstond veel ophef rond het werk aan de Verlengde Waalbrug, toen bleek dat mogelijk enkele tientallen Portugezen fors hadden moeten betalen voor hun huisvesting. Ze waren niet in dienst bij Dura Vermeer, maar werkten aan de brug via het Ierse uitzendbureau Rimec. Formeel kregen de Portugezen netjes volgens de bouw-cao betaald, maar Rimec hield vervolgens van de werknemers per maand bijna 1.000 euro voor huisvestingskosten in. Ze woonden vaak met vier personen in een huisje of flat. Rimec had die 'truc' eerder toegepast bij andere bouwprojecten , onder meer bij de bouw van de tunnel in Maastricht. Dat leidde tot rechtszaken waarbij de rechter uiteindelijk oordeelde dat er alsnog betaald zou moeten worden.

Fors gedupeerdWethouder Bert Velthuis in Nijmegen heeft de kwestie uitgebreid laten onderzoeken. Vanaf eind 2013 tot maart 2015 werkten Portugezen aan het brugproject in Nijmegen. Volgens de nog geheime Nijmeegse onderzoeksresultaten zou het aantal benadeelde Portugezen kleiner zijn dan eerder werd verondersteld. Toch zijn ook in Nijmegen buitenlandse werknemers fors gedupeerd. Velthuis vindt dat die recht hebben op een nabetaling.

Dat laatste heeft ook de gemeenteraad van Nijmegen steeds geëist. Die vond 'een nabetaling niet meer dan fatsoenlijk'.

Het PvdA-Kamerlid John Kerstens, eerder voorzitter van de Bouwbond FNV, heeft in discussies over de kwestie steeds gezegd dat als Dura Vermeer niet betaalt, de gemeente uiteindelijk over de brug moet komen met geld. Zo is dat volgens hem ook opgenomen in de nieuwe Wet aanpak schijnconstructies die deze zomer van kracht is geworden. Formeel speelde de Nijmeegse 'affaire' voor het ingaan van die wet.

Volgens onderzoeksresultaten zou het aantal benadeelde Portugezen kleiner zijn dan eerder werd verondersteld