Nieuws Actueel

Duurzaam initiatief vanuit Haaksbergen: eiwitrijk eendenkroos

Van onze redactie 31 juli 2015

Kroos EM

Hij is tevens projectleider van de teelt van eendenkroos in vijvers op het landgoed op de grens van Twente en de Achterhoek. “Eendenkroos levert tien maal zoveel eiwitten als soja. Voor de verbouw daarvan worden nu miljoenen hectares tropisch bos gekapt.

AlternatiefNederland is na China de grootste soja-importeur. Juist hier kunnen we met een duurzaam alternatief komen. In Nederland kan eendenkroos bovendien een mooie extra inkomstenbron worden voor boeren, die op hun land vele onrendabele sloten, poelen en uiterwaarden hebben.” Het is nog toekomstmuziek. “Maar”, zegt Brinckmann, “het begin is heel veelbelovend. Kijk maar.” Ondertussen buigt hij een dikke haag riet opzij en wijst hij op het midden van een vijver, waar binnen een cirkel van plastic buizen het eendenkroos zich ophoopt. Brinckmann komt er dagelijks kijken. “Je ziet het bijna groeien. Als kool. Dat is het mooie van deze plantjes. Als het warm is, exploderen ze.”

“Dit is zo’n mooi natuurlijk product”, zegt de beheerder van het Lankheet terwijl hij een handvol eendenkroos voor zich uitstrekt. “Zelfs het afval is bruikbaar. De Eendracht uit Rouveen, een veevoederproducent, heeft al met testen aangetoond dat de schilletjes nog genoeg eiwit bevatten om te verwerken tot voer voor kippen.”

HarkenDat geldt zeker voor toepassing van dit natuurlijk eiwit in voedingsproducten, zoals groenteburgers of quiches. Betrokken bedrijven tonen zich bijzonder optimistisch voor toepassing van dit natuurlijk eiwit in voedingsproducten, zoals groenteburgers of quiches. Colubris uit Winterswijk, dat nauw samenwerkt met ABC Kroos, is al bezig met de ontwikkeling van een machine om eendenkroos op grootschalige wijze te oogsten. “Nu harken we het nog bij elkaar. Colubris maakt een soort drijvende grasmaaier die je vanaf de kant kunt bedienen”, aldus beheerder-rentmeester Brinckmann.

Foto: Emiel Muijderman