Nieuws Actueel

Duurzaam vuurwerk: 'Het publiek was enorm enthousiast'

Lotte Grimberg 20 juli 2015

Vuurwerk

Knallend werd gisteravond de Vierdaagse van Nijmegen geopend. Niet met gewoon vuurwerk, nee met duurzaam vuurwerk. En wel gezegd het eerste duurzame vuurwerk van Europa. “Milieuvriendelijk vuurwerk is niet alleen een stuk mooier, maar ook een stuk schoner dan die goedkope Chinese vuurpijltjes”, aldus Frits Pen, eigenaar Dream Fireworks.

Hoe milieuvriendelijk is milieuvriendelijk?"We hebben het voor elkaar gekregen om het vuurwerk zo’n 12 tot 15 procent milieuvriendelijker te maken, door een bepaald metaal uit het vuurwerk te halen. Het blijft natuurlijk altijd slecht voor het milieu, maar het is wel iets beter. We willen er uiteindelijk voor zorgen dat er zo’n 65 procent van de vervuilende metalen uit het vuurwerk gehaald wordt. Maar voordat dat zover is, zijn we zo’n twee jaar verder.”

Milieuvriendelijk vuurwerk is saai.."Absoluut niet! We hebben het vuurwerk gisteren afgestoken bij de Vierdaagse Nijmegen en het publiek was enorm enthousiast. De kleuren zijn helder en vooral goed zichtbaar omdat er minder rookontwikkeling is. Het enige wat mensen misschien saai kunnen vinden, is dat het vuurwerk hartstikke veilig is. Veiligheid staat bij ons boven milieuvriendelijkheid. Het vuurwerk wordt dan ook keer op keer getest."

Milieuvriendelijk vuurwerk, hoe maak je dat?"Het recept zelf is natuurlijk geheim. Je kan het een beetje vergelijken met het recept van Coca Cola, die geven ook niets prijs. Het enige wat ik kan zeggen is dat we milieuvriendelijkere chemicaliën hebben gevonden, die hetzelfde en soms zelf mooier effect geven.”

En over vijf jaar? Dan steekt elke Nederlander jullie vuurwerk af?“Dat denk ik niet. Nederlanders kiezen toch liever goedkoop dan duurzaam. Het vuurwerk dat wij produceren is in vergelijking met Chinees vuurwerk vier tot vijf keer zo duur. Wat we wel hopen is dat we dan nog duurzamer zijn dan nu. We zijn niet alleen bezig met het verwijderen van metalen uit het vuurwerk, maar ook met het duurzaam maken van de afsteekbuizen. Zo zijn we aan het kijken of we deze buizen kunnen maken van aardappel en zetmeel. En wees gerust bij het afsteken met deze buizen is het niet zo dat er een geur vanaf komt alsof er een friettent voorbij rijdt.”