Nieuws Actueel

Duurzame ondernemer uit de Achterhoek bakt patat op zonne-energie

Van onze redactie 10 maart 2015

Zieuwent

„Ik ben naar een lezing geweest van Klaas van Egmond (hoogleraar Geowetenschappen) over duurzaam overleven in de Achterhoek”, vertelt Domhof. „Hij zei: ‘Als je de deur achter je dichttrekt, heb je dan een goed gevoel?’ Hij schetste een doembeeld van de toekomst waarbij we de aarde vernietigen met fossiele brandstoffen. Ik ben over dat goede gevoel gaan nadenken en zonnepanelen waren de eerste stap. Nu zijn we energieneutraal geworden en dat is een heel mooie gedachte.”BiodieselPlastic frietbakjes kom je niet tegen in zijn rood-witte verkoopwagens. „We hebben alles in karton.” En daarin gaat friet van zelf verbouwde aardappels. Zoals in de auto’s biodiesel gaat van eigen frituurolie. Dat proces voltrekt zich nu nog in Den Helder, maar inmiddels staat er een prototype van een eigen brandstofinstallatie bij een bedrijf in Beltrum die uiteindelijk op het eigen bedrijfsterrein wordt geplaatst. Dat kan dankzij subsidie van het Achterhoeks Centrum voor Technologie en medewerking van Achterhoekse bedrijven.Het rijden op biodiesel geeft zijn bedrijf een bepaalde uitstraling. „Het is voor ons ook de enige duurzame manier van rijden, want met elektrisch heb je te weinig vermogen voor de vrachtwagens.”PatatwagenWéér een stapje verder is een stekkerloze patatwagen, oftewel de groentainer. Met zonnepanelen op het dak en de klep, die zelfstandig kan draaien op een evenement. Met een aggregaat op biodiesel als achtervang. „100 procent CO2-neutraal gaat niet lukken, want we bakken op propaangas. Dat kan niet anders. Maar de groentainer geeft het bedrijf weer een nieuwe impuls”, verklaart Domhof. „Je moet meegaan met de veranderingen in de markt, mensen willen wat qua sfeer en beleving.”Hoe duurzaam Domhof ook denkt, realisme blijft wel de boventoon voeren. „De kunst is duurzaamheid niet veel duurder te maken. Als ik nu alles 1 euro duurder ga maken dan ga ik failliet.”

Foto: Luuk Domhof (Theo Kock)