Nieuws Actueel

DWDD Pop-Up Museum: Van Halina's schedels tot de popart van Jan

Van onze redactie 29 januari 2015

10 tafelheren en -dames van het tv-programma De Wereld Draait Door mochten een museumdepot induiken om hun eigen minitentoonstelling te maken. DWDD bestaat 10 jaar en viert dat met het 'DWDD Pop-Up Museum', dat donderdag onderdak heeft gekregen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

De gastconservatoren mochten in het depot kiezen wat ze wilden en hebben in het museum elk hun eigen zaaltje. Schrijver Joost Zwagerman liet zich bijvoorbeeld leiden door een schilderij van 2 dode vogels van de 'vergeten schilder' Floris Verster, en koos bij het Haags Gemeentemuseum verwante schilderijen uit van stillevens en dode dieren en mensen.

Ook Cécile Narinx, hoofdredactrice van Harper's Bazaar, brengt vergeten creaties voor het voetlicht. Ze koos in het Centraal Museum voor kledingstukken van het ooit veelbelovende ontwerperscollectief GILL, dat een stille dood stierf. Pieter van Vollenhoven en Nico de Haan, vogelliefhebbers pur sang, selecteerden in het Rijksmuseum doeken van gevogelte.

Dichterlijke tekstjes Nico Dijkshoorn ging af op zijn gevoel. ,,Ogen een beetje dichtknijpen, voor een kunstwerk gaan staan, en dan páng: kijken''. Hij voorzag zijn werken van eigen dichterlijke tekstjes. Bij het werk van een homp vlees: ,,U kijkt naar uw eigen binnenkant, mooi neergelegd voor de schilder.'' Cabaretier Marc-Marie Huijbregts ,,zocht met zijn ogen andere ogen. Ik werd ongemerkt naar de portretten toegezogen.'' En passant ontwikkelde hij een eigen zoetig geurtje voor bij de expositie.

Actrice Halina Reijn ging voor de thema's dood en leven en echt en onecht. ,,Ik heb een obsessie met de dood'', vertelde ze. Ze selecteerde bij Museum de Fundatie onder meer 'Le blute-fin', dat enkele jaren geleden aan Vincent van Gogh werd toegeschreven. Het hangt normaal op zaal, maar mocht bij wijze van uitzondering toch worden uitgeleend. Jasper Krabbé is de enige van wie ook een eigen werk te zien is, zelf gekozen in het depot van het Stedelijk.

DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk is in zijn nopjes met het resultaat. ,,Het is prachtig, het zijn 10 musea onder één dak. Ik kan een gevoel van trots niet onderdrukken.'' De 'vergeten kunst' is te zien tot eind mei.