Nieuws Actueel

Dynobend buigt alles wat recht is krom

Van onze redactie 28 september 2015

Dynobend Dennis Scholten Lars Smook

Ze maken hier buigmachines. En daar kun je je nauwelijks iets bij voorstellen als je niet met eigen ogen hebt gezien wat dat inhoudt. Het zijn niet zomaar machines; hier rolt de Bentley onder de buigmachines de fabriek uit. Dynobend is ‘state of the art’ in buigtechniek. „We bouwen machines die alles krom buigen wat recht is”, legt directeur Dennis Scholten uit.

,,Dikke buizen, dunne buisjes; het maakt niet uit. Die machines maken we voor alle denkbare producten in uiteenlopende branches en sectoren. Je moet op een willekeurige plek in huis maar eens om je heen kijken wat er allemaal aan gebogen materiaal aanwezig is. Haal je dat weg, dan doet niets het meer.

Krom Dynobend BV heeft ruim 27 jaar ervaring, waarbij de eerste machines nog steeds in bedrijf zijn. Vorig jaar volgde een directiewisseling toen Dennis (35) en zijn vrouw Carien (30) het roer overnamen van vader Johan Scholten. Het bedrijf groeide in korte tijd uit tot een grote speler op de Europese markt van de ‘bending techniek’ en dingt bovendien mee naar de titel ‘Smart People Award 2015’ van de metaalunie.

In een showroom vol demoproducten wordt duidelijk waarom buigmachines één van de levensaders van ons bestaan zijn. De warmtewisselaar en de watertoevoer van de verwarmingsketel zijn gebogen, net zoals het aluminium frame van de ramen in onder meer caravans, bussen, treinen en vliegtuigen. Meetapparatuur en buizen waarlangs de traplift glijdt, hebben krommingen. Zo ook de uitlaat van onze auto, de lantaarnpaal, rvs-leuningen langs trappen, de luxe omlijsting van de bak waarin het linnen dak van de Audi cabrio wegzakt, de poten van de strijkplank, het frame van de metalen stoel, de heater van ons koffiezetapparaat en de waterkoker, de pijpleiding op het dek van de tanker en zo kun je nog wel even doorgaan.

ParadepaardEn niet te vergeten, het King Abdulaziz Centre for World Culture in Dhahran, Saudi-Arabië, is gebouwd met buizen die zijn kromgebogen met daarvoor speciaal door Dynobend ontwikkelde buigmachines. Het absolute paradepaardje in de portfolio van Dynobend.Scholten: ,,Dat is een fantastisch project van een gebouw, omwikkeld door 3D gewalste, ronde en platovalen buizen met een totale lengte van 365 kilometer, waarbij elke uitgangslengte van 6 meter uniek is qua geometrie. Het is een staaltje architectuur op extreem hoog niveau. Het hele buizencircus, waarmee de vijf gebouwen zijn opgetrokken, is gebogen met buigmachines die hier bij Dynobend zijn ontwikkeld en gebouwd.”

Zonder nadenken„De vraag werd bij ons neergelegd of wij een buigmachine voor dit project konden bouwen en we hebben eigenlijk zonder na te denken ‘ja’ gezegd. Want in principe kunnen we alle machines maken die alle soorten pijpen kunnen buigen. Dus ook voor een paar honderd kilometer buis dat om een cultureel centrum in Dhahran wordt getrokken. Het was een enorm ingewikkeld proces, omdat een deel van het hele buizenwerk plat van vorm is voor onder meer lichtinval. Maar het resultaat is fantastisch. Nee, ik ben er zelf nog niet geweest, maar dat gaat er binnenkort wel van komen.”

Scholten laat de fabriek zien. Het lijkt één grote familie in een welhaast smetteloze montagehal. Het hoofd engineer is niet te beroerd om op de werkvloer zelf een enorme voorhamer ter hand te nemen om een immens metaalblok op z’n plaats te tikken. Techneuten zijn het, liefhebbers van het vak die gek zijn met hun bedrijf en dat soms wat meer van de daken willen roepen dan de directeur zelf. Scholten toont een appje van een medewerker. „Dit is de vorige aflevering van Made in Haaksbergen in jullie krant en een medewerker las dat. Of dat ook niet iets voor ons is? Bijna op hetzelfde moment belden jullie. We realiseren ons dat we meer naar buiten moeten treden. Daar is de tijd nu rijp voor. Die Twentse bescheidenheid willen we een keer van ons afgooien.”

Foto: Dennis Scholten, directeur van Dynobend, met op de achtergrond een van de buigmachines die in Haaksbergen worden gemaakt. (Lars Smook)