Nieuws Actueel

'E-book lezen voor het slapen is slecht'

Van onze redactie 22 december 2014

Als je 4 uur hebt gelezen vanaf een e-reader of iPad, heb je gemiddeld 1,5 uur later dan normaal het gevoel dat je moe bent. Dat komt doordat de computers blauwer licht afgeven dan gewone lampjes op een nachtkastje, blijkt maandag uit onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Je lichaam maakt door dat blauwe licht minder melatonine aan. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt.

Het blauwe licht werd al langer gezien als de boosdoener achter slaapproblemen, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond. Onderzoekers van de Harvard Universiteit in Boston deden onderzoek naar het gebruik van e-readers en iPads op slaap. 12 deelnemers lazen 5 dagen achter elkaar een papieren boek en 5 dagen achtereen een digitaal boek.

De mensen die vanaf een apparaat hadden gelezen, vielen 10 minuten later in slaap dan diegenen die van papier hadden gelezen. Ook was hun remslaap 12 minuten korter en voelden ze zich 's ochtends minder uitgerust.