Nieuws Actueel

E-mail niet uit te roeien

Bram de Vrind 24 februari 2014

Mailen blijkt een te hardnekkige traditie bij de werknemers van Atos. Het is het ICT-bedrijf niet gelukt om de mail van de werkvloer te verbannen.

In 2011 zei het bedrijf dat medewerkers binnen drie jaar niet meer met elkaar hoefden te mailen."Het is niet helemaal gelukt. We hebben inmiddels 60 procent van het e-mailverkeer teruggedrongen", zegt Rob Pols, de Nederlandse bestuursvoorzitter van Atos tegen de NOS.

Eigen sociaal netwerkHet bedrijf heeft als alternatief voor de elektronische post een eigen sociaal netwerk waarop medewerkers berichten kunnen plaatsen en informatie uitwisselen. Nog niet alle medewerkers zijn daar echter op aangesloten.

NutteloosMailen slokt volgens het bedrijf te veel tijd op. Bovendien zijn veel berichten nutteloos. We kennen allemaal de eindeloze mailwisselingen met te veel mensen in de CC. "Het gebruik van e-mail heeft vele nadelen. Bij ons zaten mensen zes uur per dag achter een mailprogramma. Je moet kijken naar andere manieren van communiceren", zegt Pols.

BellenMet elkaar bellen of chatten is volgens het bedrijf veel efficiënter. "En bijvoorbeeld naar elkaar toelopen en met elkaar praten. Laat die pc even staan. Praat met elkaar."

5 procentToch lukt het de topman ook zelf niet om helemaal te stoppen met mailen. "Vier jaar geleden zou ik alles via de e-mail hebben gedaan. Vandaag doe ik minder dan 5 procent van mijn werk per mail", aldus Pols.

Atos gaat door met het ontwikkelen van alternatieven voor e-mail. Het bedrijf denkt dat dat er eind 2015 nauwelijks meer wordt gemaild binnen het bedrijf.