Nieuws Actueel

E-mailblunders voorkomen doe je zo

Lotte Grimberg 6 oktober 2014

Zorgvuldig omgaan met het schrijven van een e-mail op de werkvloer is altijd verstandig. Helaas gebeurt dit niet altijd, met vaak ontslag tot gevolg.

Een ernstige e-mailblunder kan iedereen overkomen. Je kunt daarom beter alles uit de kast halen om te voorkomen dat je een e-mailblunder maakt. Daarom zes tips om blunders te voorkomen:

1. Persoonlijk is persoonlijkStuur geen persoonlijke mail met je werkaccount. Zo minimaliseer je de kans, dat je per ongeluk een persoonlijke mail naar een collega stuurt.

2 Tel tot tienBen je boos? Stuur dan geen mail! Je kan de mail wel alvast typen, maar laat hem dan nog een uurtje in concepten staan en lees hem vervolgens nog een keertje na als je afgekoeld bent. Denk er ook aan dat je nog geen geadresseerde invult. Zo voorkom je dat je alsnog een boos mailtje stuurt.

3 Niet roddelenRoddelen over je collega's in een mail is niet de slimste zet. Deze roddels staan namelijk zwart op wit en hierdoor is er geen weg meer terug. Denk eraan: voor je het weet komt de mail bij de verkeerde persoon terecht.

4 Pas op voor de BCCHet kan zijn dat je jouw werkgever in de BCC plaatst. Let er alleen wel op dat een werkgever vaak 'allen beantwoorden' aan heeft staan. Antwoord jouw werkgever dus op jouw mail, dan zien al jouw collega's dit.

5 DubbelcheckenVoordat je op de knop verzenden drukt, is het een paar tellen werk om je mail nog eens te controleren.

6. Houd het kort en bondigProbeer 'to the point' te blijven in een zakelijke mail. Op deze manier voorkom je dat je de geadresseerde in de war brengt met een hele hoop informatie.