Nieuws Actueel

E-Radiator: Je woonkamer verwarmen met medische informatie

Van onze redactie 25 maart 2015

Nerdalize eneco groot

Je woonkamer gratis verwarmen met medische informatie. Startup Nerdalize zet de servers van grote organisaties, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), bij mensen thuis. Vijf gezinnen gaan de zogeheten e-Radiator testen. "Ik sta nu bij het huis van Rinske en Jan en zij hebben het al over een knuffelmuur", zegt Boaz Leupe, een van de drie Nerdalize-oprichters.

Lees ook:

Startup Nerdalize lanceert server-verwarming

De e-Radiator is de oplossing voor de inefficiëntie van datacenters, volgens Leupe. Duizenden servers staan opgestapeld op één centrale plek. De helft van de energie die zo'n center verbruikt, is nodig om de boel te koelen. Onhandig. Leupe: "Als je oma de verwarming en de airconditioning tegelijk aan heeft, bel je ook een dokter om te vragen of het allemaal nog goed gaat."

Eneco zag brood in de e-Radiator. Leupe: "Er is geen energiemaatschappij die gratis verwarming niet ziet zitten."

Hoe heb je Eneco weten te strikken?

"YES!Delft, een tech ondernemerscomplex waar ze vanalles bedenken, raketten, satelieten, organiseert één keer per jaar een netwerk-event met een call-to-action platform. Wij hebben energiebedrijven opgeroepen om een pilot met ons te doen. Ik heb daar ook Jeroen de Haas genoemd, de CEO van Eneco. Die zat niet in de zaal, maar medewerkers van Eneco wel en drie weken later was 'ie bij ons op kantoor. We hebben een half uur gepraat en dat klikte. Een bedrijf bestaat uit de mensen die er werken. Er stond meteen een projectteam klaar. Eneco was snel, andere energiebedrijven stonden meer toe te kijken."

Een goede samenwerking dus. Hoe verdeel je dan de winst?

"Eneco heeft een minderheidsbelang. Verder doen we daar geen uitspraken over. Eneco ziet de energiemarkt niet als gecentraliseerd monolitisch machtsblok, maar decentraal - zonnepanelen, en meerdere bronnen - net zoals wij decentraal werken. Daarmee versterken ze hun concurrentiepositie. Daar zit 'm de winst in."

De pilot is een maand bezig. Wat zijn de eerste bevindingen?

"Ik sta nu bij het huis van Rinske en Jan en zij hebben het al over een knuffelmuur."

Knuffelen met de complexe berekeningen van het Universitair Medisch Centrum in Leiden. Is zo'n risicovolle onderneming wel te verzekeren?

"De risico's zijn, in tegenstelling tot een datacenter, juist verspreid. Dat is de kracht. Het is veiliger. Net als goudopslag. Daar moet je een fort omheen bouwen. Maar een gouden ring dragen is geen probleem. Datacenters bieden schijnveiligheid. Datacenters kunnen trouwens ook verregenen. [lacht] Ik geloof dat het Amazon was, die hadden een openluchtkoeling, maar die creëerde zoveel warmte dat er letterlijk cloudvorming ontstond en het ging regenen. Nu hebben ze boven elk centrum dakjes. [lacht nog harder] Als in een woonhuis brand uitbreekt, dan migreren we de activiteit naar een andere wijk."

"Het gaat om gevoelige informatie, maar als in 150 huizen iemand met een schroevendraaier onder de verwarming ligt, dan slaan bewoners wel alarm."

Tot slot, waarom 'nerdalize'?

"Nerdalizen is volgens Urban Dictionary jezelf opsluiten in een ruimte en net zo lang nerden tot het lukt. Dat is precies wat wij hebben gedaan."

Nerdalize - The future looks warm and bright! from Nerdalize on Vimeo.