Nieuws Actueel

E-rijder is mogelijk benzineauto de baas

Rik Nizet 30 oktober 2014

Elektrische auto's mogen straks mogelijk bij wijze van proef op een deel van de A2 harder rijden dan benzineauto's. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu brengt de voor- en nadelen van zo'n experiment in kaart en laat daarna weten of het wenselijk is dit uit te proberen.

Dat zegde ze donderdag toe aan GroenLinks tijdens een debat in de Tweede Kamer over haar begroting van volgend jaar. Auto's mogen nu op het vijfbaansstuk op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam maximaal 100 rijden. Dat heeft te maken met de luchtvervuiling. Maar omdat elektrische auto's de lucht niet vies maken, zouden deze ter plaatse tot 130 mogen rijden. Schultz vindt dat een sympathiek voorstel van GroenLinks, dat ze wil verkennen.

VerkeersveiligSchultz ziet wel problemen, zoals de wisseling van snelheden. "Het moet wel verkeersveilig gebeuren'', zei ze. Wat de geluidsoverlast betreft, zal er volgens de minister ook niets veranderen, omdat de banden van elektrische auto's evenveel lawaai maken als die van benzineauto's.

A2Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam wordt de snelheid via trajectcontrole in de gaten gehouden. Volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is het mogelijk daarin onderscheid te maken tussen elektrische en benzineauto's. Dit is volgens haar een voorbeeld van maatregelen die nauwelijks geld kosten en elektrisch rijden aantrekkelijk maken.

Veilig Verkeer Nederland is niet te spreken over het idee. "De maximumsnelheid is vaak ook gebaseerd op veiligheidsoverwegingen. Dan is het raar dat auto's die minder uitstoten harder mogen rijden. Bovendien lijkt het erg moeilijk te handhaven'', zo liet een woordvoerster weten.