Nieuws Actueel

East Dutch Textiles brengt deel kledingindustrie terug naar Oost-Nederland

Van onze redactie 16 januari 2015

Reimink, voorheen werkzaam bij het Regionaal Orgaan Zelfstandigen ROZ, denkt dat Twente genoeg modetalent heeft om ‘een mooie creatieve industrie op te zetten en een deel van de kledingindustrie terug te brengen naar Oost-Nederland’. Volgens Reimink past het nieuwe modecentrum ook mooi in de binnenstadsplannen van Enschede waarin een deel is bestemd voor ambachtelijke bedrijven.

Sociale economie

East Dutch Textiles is het eerste project van de stichting Comsocial, dat initiatieven op het terrein van de sociale economie gaat opzetten. Daarmee wil Comsocial arbeidsplaatsen voor uitkeringsgerechtigden creëren en stageplaatsen voor het mbo bieden.

In de oude schouwburg (‘Nouverture’) is vooralsnog 180 vierkante meter gehuurd. Daar kunnen ongeveer twintig mensen werken. Reimink heeft al drie toezeggingen en is met meerdere ontwerpers in gesprek. Een van de deelnemende ontwerpers is Chayenne Josina Emot, ‘een van de grootste fashiontalenten van Oost-Nederland’, aldus Reimink. Zij heeft onder andere lingerie ontworpen voor Marlies Dekkers, waar zij stage heeft gelopen. Zij studeert nu aan Saxion.

Het centrum hoopt in februari of maart te openen. Binnenkort al brengt East Dutch Textiles zijn eigen ‘streetwear’-merk op de markt, Cool & Trendy van ontwerper Maarten Lambach.

Foto: John Reimink, één van de initiatiefnemers achter East Dutch Textiles. (Mark Mensink)