Nieuws Actueel

EBI Vught zo lek als een mandje

Rik Nizet 13 juni 2015

Ebi vught middelgroot

De beveiliging van de strengst bewaakte gevangenis van Nederland, de EBI in Vught, is lek. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van twee incidenten in de gevangenis.

Dit voorjaar was er volgens de krant een ontsnappingspoging van een "levensgevaarlijke crimineel". Die was vanuit Curaçao naar Nederland overgeplaatst omdat hij daar probeerde te ontsnappen. Vanuit Curacao slaagde hij erin twee kleine ijzerzagen in zijn schoenzolen mee te smokkelen. Een van de zaagjes droeg hij over aan een medegedetineerde. Deze gevangene was al bezig met het doorzagen van de tralies, toen de directie er lucht van kreeg.

Zelfmoord Lau G.Het tweede incident draait om de tot levenslang veroordeelde Lau G. Een nog niet afgerond onderzoek toont volgens De Telegraaf aan dat G. kans zag grote hoeveelheden pillen op te sparen en in de televisie in zijn cel te verstoppen. Hij pleegde daarmee zelfmoord.

DagboekDe advocaten van Lau G, Geert-Jan Knoops en Marcel Heuvelmans, menen dat de zelfdoding van hun cliënt voorkomen had kunnen worden als de EBI haar werk goed had gedaan. De advocaten bereiden nu namens de moeder van G. een zaak tegen de Nederlandse Staat voor bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). "Inzet zal hierbij ook zijn of de Staat wel voldoende transparant onderzoek heeft gedaan naar de zelfmoord. Onze cliënt hield een dagboek in de EBI bij. Dit dagboek geeft ook nader inzicht in wat er met hem in de EBI gebeurde. Het OM heeft het dagboek direct na de zelfmoord in beslag genomen terwijl de zaak door zijn dood is komen te vervallen. Dit dagboek is echter een belangrijke bewijsbron voor onze EHRM-zaak", aldus Knoops.

IJzerzagenD66 roept staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar de Kamer. Hij moet uitleg geven over de "levensgevaarlijke misstanden in Vught'', zegt Kamerlid Gerard Schouw. "IJzerzagen in schoenzolen naar binnen smokkelen mag in 2015 niet voorkomen."