Nieuws Actueel

ECB bekijkt Griekse steun

Rik Nizet 13 juli 2015

Ecb euro middelgroot

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt waarschijnlijk maandag een nieuw besluit over de noodsteun voor de Griekse banken. Daarbij wordt rekening gehouden met het akkoord dat de eurolanden maandagochtend in Brussel met de Grieken sloten over nieuwe financiële steun, inclusief geld om de banken te versterken.

Lees ook:'Eurolanden zijn gek'Opluchting op beurzen'Griek moet vertrouwen herstellen'De Griekse banken zijn al twee weken gesloten, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de onzekerheid over de toekomst van Griekenland. De sluiting volgde op het besluit van de ECB ruim twee weken geleden om het plafond voor de noodsteun aan de Griekse banken niet verder te verhogen.

Of de steun weer wordt verhoogd, hangt waarschijnlijk af van het vertrouwen dat ECB-bestuurders hebben in de mogelijkheden van de Griekse regering om de beloofde hervormingen en bezuinigingen uiterlijk woensdag door het parlement te krijgen. Een van de hete hangijzers is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.