Nieuws Actueel

ECB blijft geld lenen aan Grieken

Lotte Grimberg 15 juni 2015

Griekenland arbeider 335

De Europese Centrale Bank (ECB) zal geld blijven lenen aan Griekse banken zolang ze onderpand hebben en financieel gezond zijn. Die steun zegde de president van de ECB, Mario Draghi, Griekenland toe tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement in Brussel.

Lees ook:Tijd dringt voor Griekenland

Tegelijkertijd waarschuwde hij wel dat het nodig is om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken tussen Griekenland en de geldschieters. "We hebben een sterk en uitgebreid akkoord nodig en we hebben het snel nodig'', zei Draghi. De geldschieters moeten altijd bereid zijn om verder te gaan, "maar de bal ligt bij de Griekse autoriteiten om de nodige stappen te nemen'', voegde hij toe.

Geldschieters (de eurolanden, de ECB en het Internationaal Monetair Fonds) zijn al maanden in overleg met Griekenland over hervormings- en bezuinigingsmaatregelen in ruil voor financiële steun.

Aan het einde van de maand loopt het huidige steunprogramma af en tegelijkertijd moet Athene forse leningen aflossen.

Of Griekenland nog op de plank liggend geld uitgekeerd krijgt, is een besluit voor politici, niet voor centrale bankiers, zei Draghi. De Griekse situatie toont volgens Draghi aan dat de eurozone "een onvoltooide constructie'' is. Voor de voltooiing ervan is een kwantumsprong nodig, zei hij.

De ECB heeft al 118 miljard euro uitgeleend aan Griekse banken, rekende Draghi voor. Dat is meer dan twee keer dan wat er aan het einde van 2014 was uitgeleend. De 118 miljard komt overeen met 66 procent van het Griekse bruto binnenlands product. Nergens in de EU is die leenverhouding zo hoog.