Nieuws Actueel

'ECB blijft Griekse banken steunen'

Caroline Spilt 22 april 2015

Europa logo ecb middelgroot

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de maximale omvang voor de noodsteun die aan Griekse banken kan worden verleend opnieuw verhoogd. Dat meldde de Duitse krant Handelsblatt woensdag op basis van ingewijden.

De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) zou met 1,5 miljard euro zijn opgehoogd tot 75,5 miljard euro. Die steun wordt door de centrale bank van Griekenland verleend en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank.

OnderpandECB-bestuurder Benoît Coeuré herhaalde woensdag dat Griekse banken op steun kunnen rekenen zolang ze solvabel zijn en over voldoende onderpand beschikken. Als dat niet meer het geval is, dan kan het ECB-bestuur besluiten om de steun te staken. Daarvoor is een meerderheid van minstens twee derde van de stemmen noodzakelijk.

VooruitgangVolgens Coeuré is er de afgelopen dagen vooruitgang geboekt in de gesprekken tussen Griekenland en zijn geldschieters over de aanpak van de economische problemen van het land. Griekenland heeft een akkoord met de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nodig om het volgende deel van de beloofde noodleningen te ontvangen. Die leningen moeten voorkomen dat Griekenland failliet gaat.

De Griekse regering probeert momenteel uit alle macht om genoeg middelen te vinden om de komende tijd aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. Daarbij zijn lagere overheden verplicht al het geld dat zij kunnen missen ter beschikking te stellen aan de centrale overheid. Daarmee kan volgens de regering ongeveer 2,5 miljard euro worden vrijgemaakt.